Navaljni u Moskvi, ne odustaje od kandidature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni izjavio je u subotu da je odlučio ostati pri svojoj kandidaturi za gradonačelnika Moskve, neposredno nakon što se vratio u ruski glavni grad, gdje je dočekan kao heroj.

Navaljni (37) je u pratnji supruge Julije stigao vlakom iz Kirova, grada udaljenog 900 kilometara istočno od Moskve, gdje je u četvrtak proglašen krivim za pronevjeru novca i osuđen na pet godina zatvora. Bio je optužen da je 2009. organizirao pronevjeru 16 milijuna rubalja (400.000 eura), čime je oštetio drvnu kompaniju Kirovljes dok je bio savjetnik guvernera te pokrajine.

Navaljni je brojnim pristašama koji su ga dočekali na željezničkom kolodvoru s cvijećem u rukama, uzvikujući njegovo ime, uz pomoć razglasa poručio da je odlučio ostati pri svojoj kandidaturi na izborima za gradonačelnika Moskve 8. rujna, "Zajedno smo golema i moćna snaga i sretan sam što smo toga postali svjesni", kazao je Navaljni.

Ustvrdivši da je presuda za pronevjeru politički motivirana zbog toga što otvoreno kritizira ruskog predsjednika Vladimira Putina, Navaljni je okupljenim pristašama rekao da su ga iz zatvora pustili zahvaljujući njima. "Srušili ste i uništili glavni privilegij koji Kremlj svakako nastoji zadržati... da se osobu koja je pod njihovim nadzorom izravno iz sudnice odvede u zatvor", rekao je Navaljni. "Vi ste omogućili puštanje na slobodu ovih ljudi", rekao je, govoreći o sebi i Pjotru Ofitserovu, osuđenom na četiri godine zatvora za suučesništvo u kaznenom djelu. "U usporedbi s time, na izborima je lako pobijediti", ustvrdio je.

Navaljni je bio jedan od organizatora masovnih prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina 2011.-2012. i razotkrio je više slučajeva korupcije u Rusiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter