Navala sirijskih izbjeglica na granicu s Turskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 9.000 sirijskih izbjeglica koje bježe od sukoba u zemlji bilo je u ponedjeljak na granici s Turskom čije su vlasti usporile prihvat dok ne otvore nove hitne prihvatne logore, doznaje se od turskih diplomatskih izvora.

"Šest tisuća izbjeglica čeka na sirijskoj granici kod pokrajine Kilis i još tri tisuće na graničnim prijelazima u pokrajini Hatay", na jugu Turske, rekao je neimenovani turski diplomat. On je objasnio da će za najviše tri dana biti postavljene nove strukture prihvata i da će tada dopustiti tim ljudima da postupno ulaze u Tursku.

Novi kampovi moći će primiti 10.000 ljudi i grade se u Gaziantepu i Hatayu, dvjema pokrajinama na jugu Turske blizu sirijske granice.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je prošli tjedan da Turska neće moći prihvatiti više od 100.000 Sirijaca i predložio je osnivanje tampon zone pod kontrolom UN na sirijskom teritoriju kako bi obuzdali priljev izbjeglica.

Zbog neprekidnog pristizanja sirijskih izbjeglica Turska se boji da će se ponoviti događaji iz prvog Zaljevskog rata 1991. kada je oko 500.000 iračkih Kurda prešlo tursku granicu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter