Navala na stanove uz državnu subvenciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na oglas državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), objavljen u petak, kojim se gradani ponovno pozivaju na kupnju novog stana uz državnu subvenciju, do danas se vec javilo 450 gradana, dok novaca ima za 510 stanova.

"U petak, kad je oglas objavljen u medijima, zaprimljeno je 320 zahtjeva, u ponedjeljak još stotinu, do danas ukupno 451 zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita. Odobreni iznos za 2012. godinu je 10,2 milijuna kuna, kojim se može subvencionirati oko 510 stanova", stoji u odgovoru APN-a našem listu.

Interes za kreditima u kojima država placa polovicu mjesecne rate tijekom prve cetiri godine otplate ocito je i ovaj put jako velik, i nadmašuje sredstva s kojima država raspolaže za ovu namjenu. Prošle su godine uz subvencionirani kredit kupljena 1.454 stana.

Rijec je o kreditu ugovorenom na najmanje 20 godina, u kojem država osigurava i jamstvo u slucaju nemogucnosti otplate zbog gubitka posla. Prednost u rješavanju zahtjeva imaju oni koji nekretninu kupuju po nižim cijenama, dok država opcenito subvencionira kredite na stanove po cijeni od najviše 1.900 eura po cetvornom metru zajedno s porezom.

Kupac ne smije biti stariji od 45 godina, u vlasništvu ne smije imati drugu nekretninu, ili nekretninu koju vec posjeduje prodaje radi kupnje vece, dok kupiti može samo novu nekretninu s uporabnom dozvolom.

Subvencioniranje kredita se odobrava za kredit ciji iznos ne prelazi 100.000 eura. Zahtjev za subvencioniranje podnosi se odabranoj poslovnoj banci, pri cemu je ugovor s APN-om sklopilo 11 banaka. (B. M. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter