'Navadvi od zdamni', knjiga/spomenar Nevenke Erman

Nada Galant, Nevenka Erman i Miranda Damijanić Roce (N. O. R.)
Nada Galant, Nevenka Erman i Miranda Damijanić Roce (N. O. R.)

U Čakavskoj kući upriličena je promocija knjige "Navadvi od zdamni", autorice Nevenke Erman, koja je u ovaj žminjski hram kulture privukla velik broj posjetitelja. Riječ je o žminjskoj književnici iza koje su i dvije slikovnice za djecu Jurena i Skito pod ladonjom, izašle iz tiska 2005. godine te zbirke pjesama "Ma je dušelo". U ovoj posljednjoj, "Navadvi od zdamni", kako je to istaknula Miranda Damijanić Roce, izdavačica knjige Nevenka Erman vrijedno i s puno ljubavi na tečnom žminjskom govoru zapisuje svakodnevnicu.

- Posebnost ove knjige je u dokumentiranom obliku narodne predaje. Gospođa Erman služi se danas pomalo zaboravljenim riječima Žminjštine, te je knjiga ustvari pravi spomenar običaja i tradicije ovog kraja što joj i daje neprocjenjivu vrijednost, rekla je Miranda Damijanić Roce.

I druga moderatorica književne večeri, pjesnikinja Nada Galant, koja se našla u ulozi urednice, složila se da ova knjiga ima posebno mjesto jer je zapisana "po našem" i s puno zaboravljenih riječi.

- Uvijek mi je poseban gušt uzeti u ruke novu knjigu ne znajući pritom kakva je i gdje će me odvesti. Tako je bilo i s ovom knjigom, koju kada sam počela čitati kao da mi se otvorila jedna velika škrinja s našim blagom - ono sve po čemu smo to što jesmo, rekla je Galant.

- Osjetila sam da nestaju neke riječi i užance, da ih djeca i mladi više ne znaju, pa sam se prihvatila svoje stare i već požutjele bilježnice iz 56-e prošlog stoljeća, i u nju polako počela zapisivati misli i običaje svoga kraja. Ova je knjiga ustvari dokumentirani oblik narodne predaje, odnosno naše kulturno naslijeđe koje se prenosilo s generacije na generaciju, rekla je autorica.

Domaćin književne večeri bila je Katedra Čakavskog sabora Žminj. Urednica knjige je Nada Galant, izdavač Miranda Damijanić Roce, lektorica Vilma Zohil, dok je za grafičko oblikovanje i pripremu za tisak zaslužna Tina Erman.  Promociju "Navadvi od zdamni", pratio je i bogat glazbeno-recitatorski program koji su uz pomoć svojih mentora izveli učenici OŠ Vladimir Gortan iz Žminja. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter