Nautički turizam u "plusu", najave za sezonu obećavajuće

Osim Pule, i druge istarske luke bilježe dvostruko veće stope rasta uplova (D. MEMEDOVIĆ)
Osim Pule, i druge istarske luke bilježe dvostruko veće stope rasta uplova (D. MEMEDOVIĆ)

Dva tjedna raniji Uskrs i Tijelovo, u odnosu na lani, utjecali su na povećanje turističkog prometa u prvih pet mjeseci, a to se osjetilo i u nautičkom turizmu. Podaci pulske Lučke kapetanije ukazuju na 14 postotni rast u odnosu na isto razdoblje lani, za razdoblje od početka godine do 8. lipnja.

Broj prvih prijava stranih jahti i brodica povećan je za deset posto, na 1.175, a istodobno je povećan broj zahtjeva za produljenje boravka jahti i brodica za 17 posto, na 1.398. Iz Lučke kapetanije nam pojašnjavaju da se pod pojmom prvih prijava vode sva ona strana plovila koja prvu put unose u sustav, a pod produljenje boravka broje one koje su na privezištu u Istri ili su se ranije prijavili, ali imaju privezište negdje drugdje.

Pula: Najviše jahti, najmanji rast

Najviše stranih plovila uplovilo je u luku Pula (569), slijedi luka u Poreču u koju je uplovilo 561 jahti i brodica. Umaška luka zabilježila je dolazak 557 jahti i brodica, ona u Novigradu 430, a luka u Rovinju 424. Lučka kapetanija u Rapcu bilježi 25 jahti i brodica, a luka u Raši sedam. Promatramo li postotne promjene, rovinjska luka pak ima najveći rast, čak 30 posto, a pulska svega šest posto. Postotak rasta luka sjeverno od Limskog kanala iznosi oko 13 posto u odnosu na lani.

Iz Lučke kapetanije objašnjava da je turistička predsezona pod snažnim utjecajem rasporeda kršćanski blagdana, što utječe na planiranje godišnjih odmora stranih gostiju, a da je ove godine tome pomoglo i lijepo vrijeme. Naglašavaju da su ovo samo privremeni parametri nautičkog kretanja plovila na istarskoj obali jer se većina jahtaša očekuje u srpnju i kolovozu. Tome dodaju da su njihova očekivanja da će i ove godine zabilježiti 18.500 prijava.

"Prava slika bit će jasna tek koncem kolovoza, no prve su brojke ohrabrujuće. Naše lučke ispostave su spremne za sezonu, službenih plovila su operativna, a posade spremne. Izdali smo naredbe svim koncesionarima i gradovima da ograde javne plaže i plaže koje su u koncesijama na istarskoj obali te apeliramo sve nautičare da se drže reda i da poštuju pomorska pravila kako ne bi doveli sebe i druge u nezgodne situacije. Svatko prije nego krene na more obvezan je provjeriti vremensku prognozu i neka planira plovidbu na siguran način", zaključuju iz Lučke kapetanije.

Manje kruzera, više putnika

Kruzing-turizam u dvjema istarskih lukama za kruzere, Puli i Rovinju, također najavljuje dobru sezonu. Luku Pula su od početka godine posjetila dva broda na kružnom putovanju kroz tri dolazaka. Radi se o brodovima "Le Lyrial" i "Viking Star", a u ta tri ticanja zabilježen je promet od 1.156 putnika. Iz Lučke uprave vele da su u isto vrijeme lani imali dva ticanja više, ali je tada bilo 199 putnika manje.

"Najave za 2015. su više no optimistične. Naime, pulsku će luku posjetiti jedan brod manje no lani, kroz jedno ticanje manje, ali, obzirom na kapacitete tih brodova očekujemo porast od, nadamo se, barem 20-ak posto u odnosu na prošlu godine. Prošle je godine na brodovima na kružnom putovanju luku Pula posjetilo 2.873 putnika, pa vjerujemo da ćemo u ovoj godini doseći brojku od 3.500 putnika", doznajemo iz ureda Lučke uprave Pula.

U luku Rovinj je do 9. lipnja uplovilo 12 kruzera sa ukupno 2.915 putnika. U istom razdoblju prošle godine, ostvareno je 14 ticanja kruzera, sa ukupnim brojem putnika 1.902. Prema navedenim podacima, broj uplova kruzera u 2015. godini je manji, a unatoč tomu ukupan broj pristiglih putnika je veći i to za 53 posto. U 2015. godini je ukupno najavljeno 57 uplova kruzera, što je manji broj najava u odnosu na 2014. godinu, kada je ostvareno ukupno 63 ticanja. Unatoč manjem broju najava u odnosu na prošlu godinu, u luci Rovinj očekujemo veći broj putnika, obzirom na kapacitete najavljenih brodova. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter