Nauticari svjedocili o dogadajima nakon nesrece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestero svjedoka pomorske nesrece u kojoj je poginuo talijanski bracni par i zbog koje je zagrebacki poduzetnik Tomo Horvatincic u pritvoru, ispitano je u petak na splitskom sudu. Medutim, u pitanju su nauticari koji su priskocili u pomoc te ispumpavali more s jedrilice sprecavajuci da plovilo potone, a nisu vidjeli kako je došlo do naleta Horvatinciceve jahte na jedrilicu starijeg talijanskog bracnog para.

Ispitani su pred sudskim savjetnikom, putem suda u Šibeniku radi ekonomicnosti postupka, jer svih šest svjedoka ima prijavljeno prebivalište u Splitu.

- Rijec je o svjedocima koji nemaju konkretnih saznanja o samoj nesreci niti su ocevici, vec su medu prvima stigli na mjesto pomorske nesrece - izjavili su nam Horvatincicevi odvjetnici, Branko Bajica i Velimir Došen, koji je na splitski sud stigao na štakama, s bandažom stopala, unatoc cinjenici da nisu u pitanju krucijalni svjedoci u postupku.

Horvatincicev odvjetnik Rijecanin Velimir Došen tvrdi da nitko od svjedoka nije teretio Horvatincica, vec da su iskazi išli njemu u prilog. Smatra da se iz tih iskaza vidjelo da je Horvatincic nakon nesrece pozivao policiju da je obavijesti o tragediji i traži pomoc, da je želio pomoci i da nije bježao.

Naravno to su videnja i tumacenja Horvatinciceve obrane. No, pojedinosti o iskazima cut ce se tek na sudenju ili u optužnici pa ce se onda moci utvrditi koliko je to tocno.O tome je li poziv o nesreci došao od Horvatincica ili cak iz splitske županije dosad se dosta kalkuliralo.

Obrana kaže se da na Horvatincicevu mobitelu stoji zapis o neodgovorenom pozivanju 92. Kerumov skiper je pak istražiteljima navodno ispricao da je Horvatincic zvucao strašno uzbudeno i izgubljeno kada ga je zvao, te da mu je Horvatincic rekao "zovite policiju, bojim se da ima mrtvih". Da je policiju nazvao Kerumov skiper potvrdio je i policajac u Splitu koji je poziv primio.

Novo rocište zakazano je Šibeniku 6. rujna, a u Zagrebu 13. rujna, kada bi trebao biti pozvan i Davor Jelavic, zagrebacki procelnik Ureda za graditeljstvo koji je tog dana bio u telefonskom kontaktu s osumnjicenim. Još samo nije zakazano rocište sa svjedokom u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter