Nauticari ne placaju vinjete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog uvodenja novog nacina placanja boravišne pristojbe, vlasnici ili korisnici plovila od pocetka godine pa sve do danas nisu platili ni lipe boravišne pristojbe.

Zakonom o boravišnoj pristojbi, donesenim još krajem 2008., predvideno je, naime, da nauticari više ne placaju boravišnu pristojbu u marinama, nego u luckim kapetanijama u suradnji s turistickim zajednicama, te da im se za to izdaju vinjete kojima ujedno placaju i druge obveze kao što su naknada za sigurnost plovidbe ili svjetlarina.

Tek su se nedavno donijeli potrebni pravilnici koji odreduju na koji ce se nacin to raditi, dok još uvijek nije implementirana informaticka aplikacija za provodenje novog nacina naplate i izdavanja vinjeta, koju je trebalo osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje na ovom projektu pod nazivom "e-Nautika" suraduje s Ministarstvom turizma. A gosti dolaze i više ne znaju kome su dužni što platiti i gdje.

Prema informacijama iz Hrvatske turisticke zajednice, citav bi novi sustav trebao poceti s radom upravo danas, 1. lipnja, i to u luckim kapetanijama i njihovim ispostavama, a vinjete bi trebali izdavati sezonski zaposlenici koje ce placati HTZ. U Istri bi, tako, od danas trebali zaposliti 18 novih sezonaca, dvoje u Puli, a po cetiri u Novigradu, Umagu, Porecu i Rovinju, koji ce raditi do 15. listopada.

- Ni sada dosta toga na terenu nije jasno, a nauticka je sezona vec pocela. Još uvijek ne znamo ni jesu li lucke kapetanije opremljene i spremne za pocetak izdavanja vinjeta. Pitanje je i kolika ce na kraju biti isplativost zapošljavanja sezonaca u odnosu na iznos naplacene boravišne pristojbe, kaže direktor županijskog TZ-a Tomislav Popovic. (B. BAN)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter