Nautica zatvorena, gosti iseljeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veca grupa gostiju koja je boravila u hotelu Nautica unutar istoimene novigradske marine proteklog je vikenda, u gluho doba noci, premještena u objekte hotelijera Laguna Novigrad.

Kako saznajemo, Nautica je bila zatvorena veci dio ljeta, ali je za jedno vrijeme dobila privremenu dozvolu za rad. No, prekjucer navecer Financijska policija ponovno je zatvorila ovaj novigradski hotel, a gosti su, eto, iseljeni. Da hotel sada ne radi, upucuju i naši telefonski pozivi - na recepciji, ali ni u marini, nitko nije dizao slušalicu.

Za službenu informaciju o tom dogadaju, o kojemu se u Novigradu naveliko prica, iz tvrtke Civitas Nova jucer su nas uputili na vlasnika Haralda Fischla. Gospodin Fischl je na naše pitanje o premještaju gostiju u sinocnjem telefonskom razgovoru kratko rekao da je Nautica zatvorena i da su svojim gostima željeli izaci u susret te im osigurati smještaj u drugim novigradskim objektima.

Previše skandala

- Ne želimo potpirivati nikakve zlonamjerne spekulacije ni skandale. Toga je dosad bilo i previše. Ono što je u ovom trenutku važno i što me izuzetno veseli jest da smo zajedno s Hypo-Leasingom Kroatien i Hypo Alpe Adria Bankom International iz Austrije upravo danas (jucer, op.a.) konacno potpisali ugovor o koncesiji te funkcioniranju marine i hotela.



Prema tom ugovoru, moja tvrtka Fischl Handelsgesellschaft MHB iz Graza, cije su Civitas Nova d.d. i Civitas Nova d.o.o. tvrtke kceri, preuzet ce Sigma Poslovodstvo - današnjeg koncesionara marine u vlasništvu Hypo Leasinga Kroatien. Sada slijedi, preko otvorenog tendera u kojemu i moja tvrtka ima pravo sudjelovati, prodati svoja založna prava da bi Hypo namirio svoja potraživanja. Tender ce nadgledati Hypo i task force Republike Austrije, kazao je zadovoljno Fischl.

Iz Odjela prodaje Lagune Novigrad potvrdili su nam da su iz hotela Nautica zamoljeni da u noci s petka na subotu prime goste u njihovih dvadesetak soba, ukupno oko 35 osoba, od kojih su neke još uvijek u hotelima Lagune Novigrad.

- Naglasio bih da je uobicajena praksa, kako u Novigradu tako i na nivou klastera, odnosno u cijeloj Istri, da hotelijeri kod nedostatka soba u svojim hotelima jedni drugima šalju goste. Kolege iz Nautice nismo pitali iz kojega razloga sele svoje goste te to nismo u mogucnosti komentirati, napomenuo je u odgovoru Mladen Kneževic, uz konstataciju da im je drago što su mogli pomoci smjestiti goste i zadržati ih u Novigradu te da se nadaju da su doprinijeli tome da "gosti svoj godišnji na kraju ipak uspješno provedu".



U TZ-u ništa ne znaju

Do premještenih turista nismo uspjeli doci, a više informacija nismo mogli dobiti ni u novigradskoj Turistickoj zajednici, gdje se u više navrata moglo cuti o pozitivnim rezultatima sezone - usprkos zatvorenoj Nautici. No, ako je hotel radio, moglo bi se zakljuciti i da TZ-u ne uplacuju boravišnu pristojbu. Kako stvari tocno stoje, djelatnici TZ-a nam nisu mogli reci buduci da je za davanje takvih informacija ovlaštena samo direktorica, s kojom pak nismo uspjeli kontaktirati jer je na godišnjem odmoru.

Predsjednik Skupštine TZ-a gradonacelnik Anteo Milos kazao nam je da o premještaju gostiju i radu Nautice nemaju nikakvih službenih informacija.

- Jedino što znamo je da se radi na  potpisivanju ugovora o prijenosu koncesije s Hypo Alpe-Leasinga Kroatien na Civitas Novu, o cemu ocekujemo službeno ocitovanje dopisom tijekom utorka, rekao je Milos.

Na ulazu u marinu, koja je i dalje puna plovila, vidljivo je nekoliko plastificiranih natpisa "Zatvoreno" s podacima "Civitas Nova d.d., Crvenog križa 15, 10 000 Zagreb", špagom pricvršcenih za portun. Dok smo fotografirali ulaz, obratio nam se zaštitar, koji nas je upozorio tek da se ne približavamo previše. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter