Naumili mamuta vratiti iz mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski znanstvenici pokušat ce postupkom kloniranja od tkiva strvine smrznuta mamuta oživjeti tu davno izumrlu vrstu, piše u ponedjeljak japanski dnevnik Yomiuri Shimbun. Znanstvenici sa sveucilišta u Kyotu, koje vodi Akira Iritani, kane raditi s tkivom mamuta koje se cuva u ruskome laboratoriju.

Iz stanica mamutova tkiva izolirali bi jezgre i ubacili ih u stanice uzete od živoga slona kojima su uklonjene jezgre. Tako stvoren zametak nosio bi mamutovu DNA i zatim bio usaden u maternicu slonice u nadi da ce na svijet donijeti mamutovo mladunce, piše Yomiuri.

Ekipa se u svome planiranju oslanja na rad drugoga japanskog znanstvenika iz Centra Riken za biologiju i razvoj u Yokohami. Znanstvenik Teruhiko Wakayama uspio je stvoriti klonove miševa koji su 16 godina bili mrtvi i zamrznuti. Uspije li stvoriti zametak klona, ekipa ce morati izraditi i strategiju za prehranu mamuta, navodi Iritani.

Ako cijeli projekt uspije, znanost bi mogla doznati više o velikim biljožderima koji su s lica Zemlje nestali tisucama godina prije iz razloga koji nisu posve jasni. Iritanijeva ekipa suraduje s ruskim strucnjakom za mamute i s dvojicom americkih strucnjaka za slonove i nada se da ce projekt biti gotov za pet do šest godina.


Podijeli: Facebook Twiter