Naučiti i očuvati kulturnu kritiku u medijima

Boris Vincek, Sanja Čerlenica i Marino Jurcan predstavili "Medijski kultivator"
Boris Vincek, Sanja Čerlenica i Marino Jurcan predstavili "Medijski kultivator"

Marino Jurcan, Boris Vincek i Sanja Čerlenica iz pulske udruge Metamedij i portala Kulturistra, koji financira Istarska županija, danas su novinarima u pulskoj Galeriji Cvajner predstavili program besplatnih novinarskih radionica "Medijski kultivator", koji će se svakog od iduća tri vikenda, od 17. listopada do 7. studenog, održati u pulskoj Gradskoj knjižnici i Galeriji Cvajner.

Gosti predavači su Davor Mandić, novinar, kritičar i komentator u kulturi riječkog dnevnika Novi list, Vlatka Kolarović, HTV-ova novinarka u kulturi, Anđelo Jurkas, publicist, novinar, glazbeni i filmski kritičar, Iva Korbler kustosica, likovna kritičarka i urednica te Igor Ružić, kazališni kritičar.

U organizaciji Metamedija, radionice će se baviti problematikom promatranja kulture u širem društvenom kontekstu te pitanjem kulturne i umjetničke kritike u medijima. Prijaviti se mogu svi zainteresirani u dobi od 18 do 30 godina; neće biti odbijeni ni stariji, a rok za prijavu je ovaj petak, 17. listopada.

Svim sudionicima bit će pružena mentorska podrška u praktičnom dijelu radionice te mogućnost suradnje s internetskim portalom Kulturistra.hr. Program počinje u petak u 18 sati u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predavanjem novinara i kritičara Davora Mandića pod nazivom "Novinarstvo u kulturi". On će ponuditi osnovne teorijske informacije, ali i praktična uputstva za kreiranje tekstova prema pravilima struke. Odmah nakon toga, u 19.15 sati, dugogodišnja HTV-ova novinarka, Puljanka sa zagrebačkom adresom Vlatka Kolarović govorit će o kulturi na TV ekranima te ustroju HTV-a. Polaznici će s voditeljicom razraditi i koncept jedne emisije, urediti teme i uvježbati način na koji se razgovara s gostima.

Radionica se nastavlja jutro kasnije na istom mjestu, ove subote u 10 sati, kada je na rasporedu predavanje Davora Mandića "Književna kritika", tijekom kojeg će predavač teoretski ukazati na razliku između prikaza, recenzije i kritike, dok će u praktičnom dijelu polaznici prema uputstvima pisati prikaz i kritiku.

U Galeriji Cvajner za devet dana, u petak 25. listopada od 10 do 13 sati, kritičar Anđelo Jurkas predavat će o povijesti glazbene kulture u svijetu i na ovim prostorima, dok će se s polaznicima radionice pisati glazbena kritika nekih od aktualnih glazbenih djela. Za nepunih mjesec dana, 7. studenog, od 17 do 20.30 sati (lokacija će se naknadno odrediti) likovna kritičarka Iva Koerbler predavat će na temu vizualne umjetnosti i kulturne kritike u medijima, a kolega Igor Ružić o kazališnoj kritici.

Boris Vincek: Stanje medija sve kaotičnije

U sklopu projekta, za tri i pol tjedna, 8. studenog, u Galeriji Cvajner u 11 sati bit će organizirana javna diskusija na temu "Budućnost novinarstva u kulturi". Donedavno novinar Glasa Istre, a sada urednik i novinar portala Kulturistra Boris Vincek ustvrdio je da stanje medija u Hrvatskoj iz dana u dan postaje sve više kaotično, a među prvim žrtvama ove situacije su - rubrike kulture, i to u svim medijima, od novina preko radija i portala sve do televizijskih kuća.

- U situaciji u kojoj žutilo istiskuje vrijedan i važan sadržaj, kultura je prva na udaru i često nestaje te se zamjenjuje frivolnim i suštinski nepotrebnim sadržajem. Kulturu zamjenjuju bezglava zabava i razbibriga, tračevi i skandali, a ozbiljne teme jednostavno nestaju. Na javnoj diskusiji 8. studenog pokušat ćemo mapirati sadašnje stanje kulture u medijima te o njenoj možda upitnoj budućnosti, kazao je Vincek. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter