Naucite prepoznati muljatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se može dogoditi da ste sigurniji u nekoj stranoj zemlji nego u vlastitoj, cini se da u cijelom svijetu ima vrhunskih muljatora koji samo cekaju nekoga poput vas.

Dok ste na putovanju u nekoj stranoj zemlji, osim što se trebate znati opustiti i uživati, uvijek morate biti i na oprezu, stoga ponavljajte mantru: Ako izgleda predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i je predobro da bi izgledalo istinito.

Na stranici lonelyplanet.com, naveli su listu najcešcih muljatora u cije klopke možete lako upasti ako niste informirani dovoljno, i zato - citajte i ucite!

Lažna policija
Nije neuobicajeno da vas zaustavi "lažni" policijski službenik te zahtijeva da vidi vašu putovnicu, lako je moguce da ce pronaci neke nepravilnosti vezane za vašu vizu pa ce zatražiti da mu na licu mjesta platite kaznu. Ne nasjedajte tek tako, ponudite da cete ici s njim u policijsku postaju, ako je fejker, brzo ce se ispricati jer se zabunio.

Taksisti sa zracne luke
Vozaci koji cekaju u zracnim lukama pokušat ce sve svoje trikove primijeniti na naivcima koji su prvi put u njihovom gradu. Od toga da ce vas vozati i vozati ulicicama kako bi vam naplatili što više do toga da ce cak tražiti novac unaprijed. Prije nego taksi krene, dogovorite cijenu i platite tek kada vas dovede do odredišta. Raspitajte se prije koliko bi vas vožnja mogla koštati od zracne luke do hotela ili nekog drugog mjesta gdje idete. A bilo bi dobro i da koristite usluge od licenciranih taksija.

Vaš hotel je zatvoren
U nekim zemljama ovo je uobicajena prijevara. Vaš taksist ce vam pokušati uvaliti pricu kako je hotel ili ducan u koji idete zatvoren i preporucit ce vam neki drugi i još bolji. Naravno on ce za to kada vas dovede dobiti proviziju. Ova muljaža je više neugodna nego štetna, ali najbolje je da ne dode do toga pa insistirajte da ipak želite ici tamo gdje ste naumili.

Muljatori sa skuterima
Skuter koji ste rentali dolazi s bravom i dva kljuca. Jedan imate vi, a drugi ostaje u agenciji koja vam je skuter iznajmila. Kad vi negdje parkirate skuter i zakljucate ga, doci ce netko od osoblja iz agencije i "ukrast" ce ga. Od vas ce naravno tražiti da platite gubitak, s obzirom da ste im kao garanciju ostavili putovnicu, a potpisali ste i ugovor da cete platiti ako se nešto dogodi. Savjet - za svaki slucaj imajte još jedan vlastiti lokot i kljuc.

Odlicna ponuda u ducanu
Nakon što vas je prijateljski vozac taksija ili rikše uputio u povoljan ducan s tepisima, nakitom od koralja ili nekim drugim privlacnim stvarcicama tipicnim za zemlju koju posjecujete, obasut ce vas ponudama koje necete moci odbiti. No razmislite dobro - jer to što kupite vjerojatno vrijedi puno manje nego ste vi to platili.


Podijeli: Facebook Twiter