Naucite kontrolirati stres

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Relaksacija je važan dio kontrole svakodnevnog stresa u našim životima. Pod pojmom relaksacije ne podrazumijevaju se samo hobbyji, fizicki odmor ili duševni mir, vec je to proces koji smanjuje trošenje našeg uma i tijela tijekom svakodnevnih izazova i situacija.

Bilo da osjecate da vam je razina stresa van svake kontrole ili pak smatrate da se uspješno nosite s njom, nauciti par osnovnih tehnika relaksacije dobro ce vam doci jer su lagane, jeftine i ne zahtijevaju nikakav rizik. Prakticiranje relaksacijskih tehnika pomaže vama i vašem tijelu smanjiti krvni tlak, povecati protok krvi u vece mišice te smanjiti bol i napetost; povecati koncentraciju, smanjiti ljutnju i frustriranost te ojacati samopouzdanje pri rješavanju problema.



Mi vam donosimo pregled par osnovnih tehnika relaksacije. Nije bitno za koju cete se odluciti, ali da bi ona bila uspješna važno je ustrajati u njenom prakticiranju.

Autogena relaksacija
je tehnika u kojoj vizualizacijom i autosugestijom pomažete sami sebe lišiti stresa. Zamislite neko lijepo, mirno mjesto ili ponavljate neku frazu koja vas umiruje, pritom se koncentrirajuci na polagano disanje ili opuštanje dijela tijela koji vas najviše mori i uživajte u okolini koju ste stvorili u vlastitom umu.



Tehnika progresivne mišicne relaksacije
vam pomaže osjetiti razliku izmedu napetih i opuštenih mišica, a svodi se na to da naizmjence napinjete i opuštate odredene mišicne skupine. Jedna od metoda je da pocnete napinjati i opuštati vlastite mišice od nožnog palca do vrata i glave, tako da napnete mišic najmanje pet sekundi i onda ga opuštate 30-ak sekundi.

Tehnika vizualizacije
vam pomaže ukoliko imate bujnu maštu, kojom uspješno u vlastitoj glavi možete stvoriti pravi mali holodeck i njime otputovati, npr. na pustu pješcanu plažu u lijeno ljetno poslijepodne ili koje god mjesto smatrate opuštajucim. Trik je u tome da tijekom vizualizacije pokušate ukljuciti što više osjetila, dakle u gore spomenutom primjeru to bi bilo uspješno docaravanje osjecaja blagog maestrala i sunceve topline na koži, pijeska pod nogama, mirisa mora i aromaticnog bilja koje raste u blizini, zvukove ptica te valova koji udaraju u plažu i slicno.



Osim gore navedenih primjera koje lako možete pokušati i izvesti sami, pod tehnike relaksacije se ubrajaju i Yoga, Tai chi, slušanje glazbe, tjelovježba, meditacija, hipnoza i masaža.

Važno je upamtiti da su tehnike relaksacije zapravo vještine koje se razvijaju upotrebom i vježbom, no kako budete napredovali, šanse su da ce te postajat sve svjesniji mišicne napetosti i fizickih manifestacija stresa, te im sukladno tome doskociti na vrijeme, primjerice svjesno upražnjavajuci omiljenu tehniku opuštanja u trenutku kada osjetite da vam se razina stresa penje.


Podijeli: Facebook Twiter