Naturalizam i prirodni spektar boja


Izložba slika "Spektar boje i emocije" riječke slikarice Kristine Majerhold, magistre likovne pedagogije na području slikarstva, otvorena je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", u Zavičajnom muzeju Buzeta.

Govoreći o autorici i njezinu stvaralaštvu, Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti i arheolog, docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, istaknuo je da krajolike tretira pleneristički. Francuski pleinairisme, prema en plein air, na otvorenom, naziv za slikanje izravno u prirodi koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja.

- Još uvijek smo u eri postmoderne koja je započela krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i više nemamo onaj pravolinijski razvoj umjetnosti da je svaki sljedeći stil bolji od onog prethodnog, nego slikari se ponašaju kao nomadi, odlaze u različita povijesna vremena, uzimaju što im je zanimljivo i od toga stvaraju nove vrijednosti.

Upravo se Kristina uputila u taj jedan rukavac pokušavajući istražiti što se još da otkriti, upotrebljavajući prvenstveno iskustva Cezannea, ali i iskustva impresionista i postimpresionista, istaknuo je Valušek.

Prenoseći autoričine riječi, voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić, istaknuo je da je svoj ciklus s prevladavajućim motivima brda Kristina Majerhold započela slikajući prirodno okruženje svog zavičaja - riječkog prigrada ... Drenove, te se, nakon toga, njen interes za naturalizam, za prirodni spektar boja i čuvstva koja ta boja i oblici izazivaju, proširio na motive malih mjestašaca diljem hrvatskog Primorja i Istre.

Slikajući brda, mijenjala je tonove kako su se izmjenjivala godišnja doba. Na taj način se mijenjao i spektar, pa je emotivni doživljaj u očima promatrača svaki put drugačiji. Na slikama su planovi koji se stalno izmjenjuju i u kojima autorica prikazuje brda, obronke, nizine.. izbliza ili izdaleka, nekad i iz ptičje perspektive, nekad i u nekoj izmaglici. ..

Na svojim slikama prikazuje i kuće u Buzetu koje su je, kako sama kaže "potpuno oduševile svojim izgledom, veličinom i rasporedom, te sam ih poželjela prenijeti na svoja platna." Sve su slike nastale na vanjskoj rasvjeti, okupane suncem i kao da poručuju da je sreća tu usred ove prirode, ovog mjesta okupanog suncem, u neraskidivoj vezi čovjeka i prirode. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter