Naturalissima: Mala medulinska tvornica ljepote

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Organska kozmetika, baš kao i hrana, svakim danom ima sve više poklonika. Tome u prilog govori i mala fitoarometerapeutska manufaktura Blanke Matković. Taj mali kreativni laboratorij, zapravo je svijet prepun mirisa i kutijica. San je to svake žene - laboratorij ljepote i to pravi, zdrav, čist ili kako trendovski časopisi vole naglasiti - organski. Kada je nešto lijepo Talijani uzviknu - Bellissima. A kada je nešto prirodno u funkciji ljepote? E onda je to Naturalissima. Naziv je to ručno rađene kozmetike Puljanke koja je ljepotu i zdravlje spojila u sve unosniji posao.

Pozitivnog i poduzetničkog duha, lijepa lica i ljupkog glasa Blanka Matković iza ženstvene figure skriva čeličnu volju. O tome govori i podatak da je prije 13 godina napustila siguran dobro plaćen posao u državnoj tvrtci i krenula raditi nešto što želi i za svoju dušu. Hrabro je u današnje vrijeme pustiti zlatnu koku, odnosno posao u državnoj firmi i krenuti za vlastitim snovima. Ali, izgleda da upornost ili ona formula od 10 tisuća sati predanosti nekom poslu donosi rezultate. Blankine kremice danas se traže od Pule do Londona.

"Prije 13 godina upisala sam Aroma akademiju u Puli, i to najviše zbog predmeta aroma kozmetika, što mi je jedan od najdragocjenijih darova u životu. Aroma akademija trajala je godinu dana i nakon završetka, stekla sam zvanje obiteljskog aromaterapeuta. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa verificiralo je program Aromaterapeut u radnu knjižicu. Nastavila sam s edukacijom prirodne kozmetike kod poznatog fitoaromaterapeuta Saše Radulovića, a zatim sam upisala i program verificiranog osposobljavanja za fitoaromaterapeuta u Rijeci u Ustanovi Profokus, vođen izvrsnim doktorom Ajmanom, priča Blanka i objašnjava da fitoaromaterapeut tijekom obrazovanja usvaja znanja o uporabi ljekovitih biljaka, njihovih ekstrakata, eteričnih ulja, u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti.

U verificiranom programu, osim temeljnih znanja iz anatomije i fiziologije, ističu se i osnove botanike i fitokemije, te biokemijske osnove biljaka i njihove ljekovitosti. Usvaja se znanje iz patofiziologije (organski temelji bolesti) i psihosomatske medicine temeljene na principima kineske tradicionalne medicine (psihosomatski uzroci i posljedice bolesti).

"Uvijek sam težila prirodnom i zanimali su me prirodni načini ozdravljenja kao i prirodna prehrana. I sada, ako unosiš u organizam zdravu hranu, onda je logično staviti i na kožu zdrav proizvod, objašnjava Blanka uz zanimljiv podatak da već u roku od pola minuta koža upije proizvod kojim je namažemo, a u naš krvotok tvari ulazi u roku od šest minuta. Štetne tvari kao što su vazelin i parafin, stavljaju se u preparate radi što dužeg roka trajanja i radi boljeg razmazivanja proizvoda, a znamo da su oni derivati nafte i da se akumuliraju u organizmu, pa nije ni čudo da je sve više alergija, ekcema, a nakon dužeg korištenja djeluju generalno toksično (naftni derivati).

Nadalje, tvari iz prirodne kozmetike su biorazgradive, što znači da se ne akumuliraju u organizmu, ne metaboliziraju se. Masnoća iz hladno prešanih biljnih ulja slična je masnoćama naše kože, ona ih prepoznaje kao takve i ugrađuje ih u svoje stanice. Time se koža ne ulijeni, već naprotiv, prirodna kozmetika je potiče da se sama obnavlja. U prirodnoj, organskoj kozmetici bitno je znati odakle potječe sirovina i bitno je imati certifikat o kontroliranom porijeklu, što znači da nije bila tretirana pesticidima ili je to samoniklo bilje koje je raslo u ekološkim uvjetima, priča ova fitoaromaterapeutkinja u svom malom laboratoriju. (Lara BAGAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter