NATO zakljucio misiju obuke u Iraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NATO je u subotu zakljucio svoju sedam godinu dugu misiju obuke u Iraku istodobno s povlacenjem vojnika SAD-a iz te zemlje.

NATO savez je u ponedjeljak rekao da ce okoncati svoju misiju nakon što su propali razgovori s irackim dužnosnicima o produženju misije uslijed neslaganja oko pravnog okvira za pripadnike NATO snaga u Iraku.

"Poštujemo odluku suverenog Iraka i pozdravljamo cinjenicu da je Irak u potpunosti odgovoran za usmjeravanje svog puta", rekao je zapovjednik NATO-ove misije obuke general pukovnik Robert Caslen na svecanosti povodom završetka misije.

Americke su snage u petak predale irackim dužnosnicima svoju posljednju vojnu bazu nakon formalne ceremonije povodom okoncanja gotovo devet godina ratovanja u Iraku.

NATO je svoju misiju obuke u Iraku poceo 2004. godine no ta je misija bila manjih razmjera od one u Afganistanu. Savez je pružio strucnu pomoc irackim snagama sigurnosti u podrucjima kao što su logistika i održavanje reda a oko 100 pripadnika NATO obucavalo je više od 5.000 irackih vojnika i 10.000 policajaca.


Podijeli: Facebook Twiter