NATO snage u Afganistanu "dobit će lekciju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od vođa afganistanskih pobunjenika Gulbudin Hekmatjar upozorio je postrojbe NATO-a na napade koji će im biti lekcija prije njihova povlačenja predviđenog za 2014..

"Prije povlačenja mudžahedini žele dati lekciju osvajačima da se ne pomisle vratiti", rekao je Hekmatjar u razgovoru objavljenom na internetskoj stranici britanskog lista Daily Telegraph.

"Strane postrojbe raspoređene u Afganistanu 2001. nisu uspjele i stanje se svakim danom pogoršava", ocijenio je vođa milicije Hezb-i-Islami, koji su uz talibane druga najveća organizacija afganistanskih pobunjenika.

"Ne razumijem kako britansko javno mnijenje može pristati slati djecu u sigurnu smrt kako bi udovoljili američkim generalima", rekao je. 

S 9.000 vojnika u Afganistanu, Velika Britanija ima drugi najbrojniji kontingent NATO-ovih snaga. Od početka vojne intervencije u zemlji ubijeno je 438 britanskih vojnika.

Hekmatjar je također optužio britanskog princa Harryja, trenutačno raspoređenog u Afganistanu, da je došao u tu zemlju kao pijani "šakal" ubijati nevine Afganistance.

Hekmatjar se duže od 10 godina bori protiv vlade u Kabulu i njezinih saveznika u NATO-u iako ima pomirljivija stajališta od talibana, posebice u vezi s mirovnim pregovorima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter