NATO: Rusija će pojačati pritisak na Moldaviju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija će pojačati pritisak na Moldaviju i Guziju kako bi te bivše sovjetske republike spriječila u približavanju Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Gruzija i Moldavija bi trebale 27. lipnja s EU potpisati sporazum o pridruživanju. "Uopće ne sumnjam da će Rusija, u razdoblju pred potpisivanje tih sporazuma, povećati pritisak na Moldaviju i možda na Gruziju", kazao je Rasmussen koji se nalazi u posjetu Rumunjskoj. "Vidjeli smo to i prije i vidjet ćemo to i u budućnosti jer Rusija ima za cilj spriječiti te zemlje u stvaranju tješnjih odnosa s EU i NATO-om", dodao je glavni tajnik NATO-a.

Moldavija, zemlja s 3,5 milijuna stanovnika smještena između Rumunjske i Ukrajine, također je vrlo ovisna o ruskom plinu. Deseci tisuća Moldavaca su otišli u Rusiju u potrazi za poslom, a njihova zemlja je najsiromašnija u Europi. U Moldaviji također živi značajna ruska manjina. Gruzija, koja je 2008. doživjela rusku intervenciju na svom teritoriju nakon čega su proruske separatističe regije Južna Osetija i Abhazija proglasile neovisnost, izrazila je čvrstu namjeru da potpiše sporazum s EU 27. lipnja. "To je izbor našeg naroda, utemeljen na zajedničkim vrijednostima", kazao je premijer Irakli Garibašvili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter