NATO prekida vojnu suradnju s Rusijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a snažno su osudili kao ilegalnu rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i izrazili punu potporu ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti te suspendirali vojnu suradnju s Rusijom.

"Mi, ministri vanjskih poslova NATO-a, ujedinjeni smo u osudi ruske ilegalne vojne intervencije u Ukrajini i rusko kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ne priznajemo ruski nelegalni i nelegitimni pokušaj aneksije Krima", kaže se u zajedničkoj izjavi 28 ministara, među njima i hrvatske ministrice Vesne Pusić.

Ministri NATO-a, koji u utorak i srijedu zasjedaju u sjedištu Saveza u Bruxellesu, sastali su se i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova.

NATO je od Rusije zatražio da se uključi u "istinski dijalog koji će voditi prema političkom i diplomatskom rješenju koje poštuje međunarodno pravo i ukrajinske međunarodno priznate granice" te da hitno poduzme mjere koje će voditi popuštanju napetosti - smanji broj vojnika na Krimu na razinu od prije krize i povuče ih u baze, smanji vojne aktivnosti duž ukrajinske granice, poništi nelegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima, suzdrži se od daljnjeg miješanja i agresivnih akcija u Ukrajini, poštuje prava ukrajinskog stanovništva, uključujući krimske Tatare, te da ispuni svoje međunarodne obveze i poštuje međunarodno pravo.

NATO ističe da je "neovisna, suverena i stabilna Ukrajina, snažno privržena demokraciji i vladavini prava, ključna za euroatlantsku sigurnost". Ministri su također odlučili suspendirati sve praktične aspekte civilne i vojne suradnje s Rusijom, ali će nastaviti politički dijalog, da bi razmjenjivali stajališta o ovoj krizi.

Sjevernoatlantsko vijeće na razini ministara vanjskih poslova razmatrat će odnose s Rusijom na svom sljedećem sastanku, u lipnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter