NATO: Povući ruske vojnike s ukrajinske granice!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u utorak da su najnoviji događaji u istočnoj Ukrajini razlog za veliku zabrinutost i pozvao Rusiju da povuče vojnike s ukrajinske granice.

"Događaji u istočnoj Ukrajini nas jako brinu. Pozivam Rusiju da odstupi", rekao je on na konferenciji NATO-a u Parizu. Bilo kakav daljnji potez prema istočnoj Ukrajini predstavljao bi ozbiljnu eskalaciju", naglasio je on.

Dodao je da bi Rusija trebala povući "desetke tisuća vojnika" koji su stacionirani u blizini ukrajinske granice.

Američki veleposlanik u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju Daniel Barr izjavio je u ponedjeljak da je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu i pozvao Moskvu da smiri situaciju.

"Imamo snažne dokaze da su na granici deseci tisuća vojnika, te da nisu na normalnim mirnodopskim položajima", rekao je veleposlanik Barr nakon hitnog bečkog sastanka 57-članoga OESS-a, sazvanoga radi rasprave o tom problemu.

NATO procjenjuje da Rusija uz istočnu ukrajinsku granicu drži oko 40 tisuća vojnika.

Prosvjedi u istočnoj Ukrajini, tijekom kojih su proruski aktivisti zauzeli javne zgrade u tri grada, u sklopu su plana za destabilizaciju Ukrajine i ulazak ruskih vojnika, rekao je jučer ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a prenose ukrajinski mediji.

Istaknuvši da su ruski vojnici unutar zone od 30 kilometara od ukrajinske granice, Jacenjuk je rekao na sjednici vlade da se "provodi antiukrajinski plan ... u skladu s kojim će strani vojnici prijeći granicu i zauzeti teritorij" Ukrajine. "Mi to nećemo dopustiti", naglasio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter