NATO potopio 8 Gadafijevih brodova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NATO-ovi zrakoplovi potopili su osam ratnih brodova libijskog celnika Moamera Gadafija tijekom napada u noci s cetvrtka na petak u gradovima Tripoliju, Al Kumsu i Sirti, naveo je Sjevernoatlantski savez u priopcenju.

NATO i saveznicke zracne snage nastavili su precizne zracne napade na snage Gadafijeva režima tijekom noci u uskladenom napadu u lukama Tripolija, Al Kumsa i Sirte.

"Zbog sve cešce uborabe Gadafijevih pomorskih snaga, NATO nije imao drugog izbora za zaštitu civilnog stanovništva Libije i NATO-ovih snaga na moru", objasnio je u priopcenju admiral Russ Harding, zamjenik zapovjednika NATO-ove operacije u Libiji. Dodao je da su sve mete bile vojne i izravno povezane sa sustavnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod.

Luka Tripolija je u cetvrtak navecer bila izložena zracnim napadima NATO-a, prenosi AFP. Oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu niz eksplozija odjekivalo je Tripolijem koji su nadlijetali zrakoplovi. Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim je rekao da se radi o NATO-ovoj poruci medunarodnim pomorskim kompanijama da više ne šalju brodove u Libiju.

NATO je u priopcenju objasnio da sve veca uporaba pomorskih snaga vojske Moamera Gadafija i postavljanje mina ometaju upucivanje nužne humanitarne pomoci. NATO je nešto ranije naveo da je u cetvrtak ujutro presreo tanker nafte koji se kretao prema Libiji, koji je trebao opskrbiti snage vjerne pukovniku Gadafiju.


Podijeli: Facebook Twiter