NATO-ov otpad u podmorju Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski novinar Gianni Lannes tvrdi da NATO i talijanske vlasti lažu kada govore da je u Jadranu naznaceno šest posebnih zona gdje se vojni avioni u povratku s vojnih misija oslobadaju bombi i raketa koje nisu iskorištene tijekom misije.

Takvih zona je 24, a one se ne nalaze samo u medunarodnim vodama, nego i unutar državnog prostora, kako s talijanske tako i s hrvatske strane, veli novinar i dodaje da se zone za vojni otpad prostiru od Trsta, odnosno sjevernog Jadrana, pa sve do juga, do Santa Maria di Leuce, grada pred Otrantskim vratima. Podatak je rezultat višegodišnje istrage koju je Lannes sažeo u knjizi koja je spremna za objavu.

"Na dnu pred obalom Pesara, pedesetak milja od istarske obale, nalazi se ogromni arsenal bombi iz Drugog svjetskog rata i iz vojne misije NATO-a iz 1999., prilikom bombardiranja Srbije. Koncentracija iperita, fosfora i ostalih otrovnih kemikalija je zastrašujuca, a bombe su podložne mijenama morske struje, radi se o pokretnom arsenalu smrti.

Moja su otkrica rezultat istraživanja podmorja, odnosno višemjesecnog rada u vojnim arhivima diljem Europe. Nedavno je duž talijanske obale zabilježen masovni pomor kornjaca i delfina, a u talijanskoj državnoj agenciji Icram, koja prati tu pojavu, navode da su na tijelima uginulih životinja pronadene opekline i duboke rane", prica nam Lannes.

U knjizi koju se sprema objaviti navodi zastrašujuce podatke o iznimno velikom broju slucajeva tumora kod novorodene djece na poluotoku Gargano, preko puta Visa, te o raznim urodenim malformacijama. (Elio VELAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter