NATO optužuje Rusiju zbog vojnih aktivnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjevernoatlantski savez optužio je u petak Rusiju da ne pokazuje nimalo zanimanja za pruženu ruku NATO-a koji je poziva na istinski dijalog o preletima ruskih zrakoplova iznad Baltika.

U nedjelju je NATO izvijestio o novim preletima ruskih zrakoplova opremljenih za prijevoz nuklearnih bomba. NATO navodi da je u nekoliko dana uočio "više od 30" ruskih zrakoplova iznad Baltika, no dosad nije bilo nikakva kontakta s ruskom stranom.

"Nije bilo razgovora između vojnih vlasti NATO-a i načelnika ruskog glavnog stožera Valerija Gerasimova od svibnja, no linije su otvorene", rekao je u petak satnik Dan Termansen, glasnogovornik predsjednika vojnog odbora NATO-a.

"Za dijalog je potrebno dvoje, a dosad Rusija nije pokazala nikakvo zanimanje za istinski dijalog i nije se vratila obvezi i odgovornostima koje je dužna poštovati u međunarodnom pravu", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

NATO je u travnju prekinuo svu praktičnu suradnju s Rusijom pošto je ona pripojila ukrajinski poluotok Krim. Prošli tjedan ministri zemalja članica NATO-a dogovorili su se u Bruxellesu da je u ovom "razdoblju napetosti" potrebno "ponovno pokrenuti redovite kontakte.

"Vojne vlasti NATO-a morale bi ostaviti vojne komunikacijske kanale otvorenima i koristiti se njima ako se ukaže potreba da se izbjegnu mogući nesporazumi", rekli su.

Glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg objavio je 20. studenoga da su borbeni zrakoplovi NATO-a ove godine presreli više od 400 ruskih vojnih zrakoplova, što je za 50 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U području Baltika, broj presretanja utrostručen je, na više od 100. Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak rekao je "To nas zabrinjava. NATO priprema reakciju na to". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter