NATO odobrio imenovanje Breedlova za zapovjednika

Philip Breedlove (REUTERS)
Philip Breedlove (REUTERS)

NATO je priopćio u četvrtak da je odobrio imenovanje američkog zrakoplovnog generala Philipa Breedlova za vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu.

Breedlove (57), čije imenovanje su podržali veleposlanici 28 zemalja članica NATO-a, naslijedit će admirala Jamesa Stavridisa na mjestu vrhovnog zapovjednika NATO-a za Europu. Njegovo imenovanje još treba proći potvrdu u američkom Senatu. 

Prvobitno je američki general marinaca John Allen, koji je predvodio snage NATO-a u Afganistanu, trebao biti imenovan na to mjesto.

Nakon što se upetljao, a potom ipak izašao čist iz skandala koji je prisilio ravnatelja CIA-e Davida Petraeusa na ostavku, Allen je prošli mjesec objavio da će ići u mirovinu i odustao od imenovanja zbog zdravlja supruge.

Breedlove, koji bi trebao započeti novi posao ovoga proljeća, preuzima tu dužnost dok snage koje predvodi NATO u Afganistanu postupno predaju odgovornost za sigurnost afganistanskim snagama prije nego što se većina borbenih stranih snaga povuče iz zemlje do kraja 2014.

Trenutno je zapovjednik američkih zrakoplovnih snaga u Europi i Africi i bivši zamjenik načelnika stožera američkih zrakoplovnih snaga.  

Tijekom duge vojne karijere zapovijedao je eskadrilom, operativnom skupinom i tri lovačke pukovnije, prema njegovoj biografiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter