NATO: Atentati u Parizu nisu borba Zapada i islamskog svijeta

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg (AFP)
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg (AFP)

Atentati u Parizu borba su između ekstremizma i pristaša demokratskih vrijednosti, a ne borba između islamskog i zapadnog svijeta, rekao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.  

U razgovoru za francusku agenciju France presse, Stoltenberg je rekao da će ti napadi samo pojačati odlučnost demokratskog svijeta koji će na kraju odnijeti pobjedu jer njeguje "više vrijednosti".

Islamska država preuzela je u subotu odgovornost za pokolj u Parizu u kojem je poginulo najmanje 129 osoba a 352 su ozlijeđene.

"Sada je važno naglasiti da osuđujemo zločine i napade čije su žrtve bili nedužni građani Pariza prošle noći", rekao je Stoltenberg.

"Svi saveznici u NATO-u ujedinjeni su u borbi protiv terorizma i u solidarnosti s Francuskom", dodao je.

"I dalje moramo biti oprezni, odlučni i ujedinjeni u našoj obrani demokracije i otvorenih društava", kazao je.

Rjabkov: Napadi u Parizu mogli bi promijeniti prioritete NATO-a

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u nedjelju na marginama summita G20 u Turskoj da bi napadi u Parizu mogli promijeniti prioritete u Washingtonu i drugim prijestolnicama NATO-a.

"Svijet se mijenja i ovaj šok, događaji u Parizu vjerojatno će... malo promijeniti prioritete naših kolega u Washingtonu i drugim prijestolnicama NATO-a", rekao je Rjabkov odgovarajući na pitanje novinara hoće li ovaj napad dovesti do približavanja SAD-a i Rusije.

Po njegovim riječima, razgovori o Siriji u Beču i signali iz svjetskih prijestolnica nakon pariških napada pokazuju veće razumijevanje glede zajedničke borbe protiv terorizma. Međutim, kazao je novinarima da još uvijek nema pomaka u stajalištima. 

Predstavnica Kremlja za pitanja G20 Svetlana Lukaš izjavila je u nedjelju da će G20 uvrstiti napade u Parizu u očekivanu izjavu o borbi protiv teroizma. "Apsolutno", rekla je ona odgovarajući na pitanje hoće li se izjava odnositi na napade u Parizu izvedene u petak, u kojima je ubijeno 127 osoba

Kazala je da će izjava biti objavljena nakon sastanka čelnika u nedjelju navečer. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter