Natjecatelji iz cijelog svijeta na Ironmanu u Puli

Ironman u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Ironman u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Pucnjem iz startnog pištolja i skokom u more, točno u 10 sati, u nedjelju je na plaži Ambrela na Verudeli počela Ironman 70.3 triatlon utka, najpoznatija i najmasovnija utka na svijetu. U tom je trenutku više od 1.800 natjecatelja iz gotovo 50 zemalja diljem planete, podijeljenih u nekoliko grupa, krenulo u zahtjevnu utrku u kojoj se, s obzirom na težinu, testiraju krajnje granice izdržljivosti.

Triatlonci su dakle, točno u 10 sati uskočili u more na plaži Ambrela odakle su najprije otplivali gotovo dva kilometra, potom su trčeći prema svojim biciklima, sjeli na njih te krenuli pedalirati 90 kilometara, i to preko Medulina, Ližnjana, Valture, Loborike, Marčane, Manjadvorci, Svetvinčenta, Smoljanci, Krmeda, Bala, Gajane i Vodnjana pa ponovno do Pule.

U gradu su zatim, točnije na Karolini, natjecatelji ostavili svoje bicikle i krenuli na polumaraton pulskim ulicama središta grada u dužini od 21 kilometar. Utrku su završili na spektakularnoj ciljnoj liniji u pulskoj Areni gdje ih je dočekalo tisuće navijača, pružajući im dosad neviđenu podršku koja je, vjerujemo, puno značila triatloncima nakon teških fizičkih, ali i mentalnih napora. Natjecatelji su naime otplivali, otpedalirali i otrčali ukupno ukupno 114 kilometara, odnosno 70.3 milje, po čemu je ovaj triatlon i dobio ime.

- Ovo je velika promocija za naš grad i regiju, a veliki broj prijavljenih natjecatelja koji dolaze iz inozemstva veliki su plus za naš turizam. Prema informacijama koje sam dobio, hotelski kapaciteti su nam ovih dana popunjeni. Također, ovo je prva trka, ali postoji mogućnost da se održi i dogodine i to s još većim brojem natjecatelja, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Grad Pula je dobar domaćin svima njima, dodao je Miletić, zahvalivši se svim sugrađanima koji su bili strpljivi jer su zbog utrke i visoke razine sigurnosti neke prometnice bile zatvorene za promet. No, svi shvaćamo da takva utakmica zahtjeva visoke sigurnosne standarde i da je takva regulacija nužna, izjavio je po otvaranju utrke pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Da je utrka odlična promocija Pule, u sportskom i turističkom smislu smatra i direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, zaključivši da Ironman stoga ima višestruki učinak. Pulska je utrka k tome, privukla veliku pažnju sportske javnosti i natjecatelja, a i ova, u nedjelju održana utrka, završna je postaja prije Europskog Ironman TriClub prvenstva u kojem se najbolji europski triatlon klubovi bore za titulu prvog, povijesnog pobjednika ovog prvenstva.

Odličnom organizacijom Pula je opravdala da je spremna za ovaj veliki sportski događaj o čemu svjedoči činjenica da je cijela manifestacija protekla glatko, bez propusta. Ipak se radi o događaju globalnih razmjera, brendiranog tipa i koja okuplja triatlonce iz svih dijelova svijeta. U Puli su, prema riječima organizatora, najbrojniji natjecatelji bili Talijani, prijavljeno ih 600, dok su drugi stigli iz Austrije, Velike Britanije, Slovenije te Južne Afrike, Portugala, Venezuele.

Iako najbrojniji, iz mora je u prvom dijelu utrke, ipak izašao Slovenac Mitja Kit koji je dva kilometra otplivao za nevjerojatnih 22 minute. Za njim je, minutu kasnije, izašao još jedan Slovenac, Matija Meden, a treći je do svog bicikla nakon dva kilometra stigao Vaso Vulin, domaći predstavnik, gotovo istovremeno kao još jedan hrvatski predstavnik Dean Patrčević kojima je to pošlo za rukom u samo 25 minuta. Patrčević je inače, državni rekorder u Ironmanu koji se na nedavno održanom Ironmanu u Klagenfurtu uspio probiti na zavidnu osmu poziciju.

Prva žena koja je iz mora dotrčala do svog bicikla bila je Anke Rothmeier iz Njemačke koja je gotovo dva kilometra otplivala za 27 minuta.

A prije nego li je počela samo utrka, cijela je Verudela bila nabijena pozitivnim uzbuđenjem i adrenalinom. Tisuće natjecatelja, tisuće posjetitelja, bicikli poslagani kao po špagi na velikom parkiralištu, prizori su koje Pula dosad nije vidjela. Vidjelo se da se radi o velikom sportskom događaju kojemu se itekako ozbiljno pristupilo, i koji će Pulu upisati na kartu poželjnih destinacija za događaje ovakvog, globalnog tipa. To nam je i rekla jedna od gledateljica Ironmana Kristina Buić Modrušan, dodajući da uživa na ovoj velikoj manifestaciji te da bi se Pula trebala "prebaciti" kao destinacija za sport i turizam.  

- Očito je da možemo, rekla je. S njom se složio još jedan od posjetitelja Eduard Brečević, kazavši da se radi o lijepoj destinaciji kojoj će se, nada se, iduće godine i sam pridružiti. Doduše, samo u štafeti, kaže nam, dodajući da mu je drago što su se domaćini manifestacije odazvali u velikom broju. Da je Ironman odlična promocija za turizam i sport u Puli rekao je David Verko, dodajući da se radi o odličnom događaju koji je pritom i produžio turističku sezonu, a zasigurno i doveo tisuće novih, budućih turista u naš grad. (Nera SOFTIĆ, snimili Milivoj MIJOŠEK, Dejan ŠTIFANIĆ i Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter