Natjecanje u modernom plesu okupilo 600 malih plesača


Rkordnih šesto malih plesača iz čitave Istre, okupljenih u 48 grupa i isto toliko koreografija sudjelovalo je na šestom izdanju Plesomanije, županijskom natjecanju plesnih grupa u modernom plesu za djecu do deset godina, jedinom istarskom natjecanju za djecu tog uzrasta. Buzetska sportska dvorana po šesti je puta postala hram plesa za najmlađe plesne grupe Istarske županije koje su natječući se u šest kategorija, oduševile predsjednicu žirija koreografkinju i plesnu pedagoginju Vesnu Mimicu.

- Jako sam ponosna na Istru. Toliko puno malih plesača i toliki kontinuitet već dugo nije viđen. Time se šalje poruka da je ples važan, šalje se poruka da je pedagoški opravdan, da se djeca bave nečim zdravim, rekreativnim i lijepim i konačno odgaja se publika koja će ići u kazalište i gledati predstave. U proteklih šest godina vidljiv je veliki napredak, sve je veći interesa djece i sve više koreografi napreduju u smislu ideja, tehnike i načina izvođenja što je vrlo važno, poručila je Mimica uz koju je u žiriju bila i Sanja Hrgetić. Mimica je također ocijenila da je Istra jedina regija u Hrvatskoj koja se toliko brine o plesu kod malih plesača. Iz Istre dolaze i mnogi zanimljivi profesionalni plesači poput Ognjena Vučinića, dobitnika tri Nagrade hrvatskog glumišta za najboljeg plesača ili Aleksandre Mišić iz Pule.

Plesomaniju je otvorila dogradonačelnica Ana Pernić, dok je Alan Poropat inicijator projekta i voditelj Udruge "Mali veliki mikrofon", koja je plesno natjecanje organizirala uz podršku Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet i Osnovne škole Vazmoslava Gržalje, te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, poručio da je Istra jedina regija u Hrvatskoj koja ima ovakvu vrstu natjecanja što iz godine motivira male plesače i njihove koreografe pa je u ovogodišnjem izdanju postavljen i rekord. Scenografiju za efektnu pozornicu za šesto cvjetova izradila je Sanja Pernić zajedno sa članovima Poludnevnog boravka Buzet koji djeluje pri Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Istre kao i korisnicama Doma za starije Buzet.

Brojne nagrade

Grand prix u kategoriji vrtićkog uzrasta pripao je plesnoj skupini Mišice iz USB Poreč. U kategoriji A - vrtićki uzrast, prvo mjesto dijele skupina Žabice USB Poreč i DND Vodnjan, drugo mjesto podijelili su Grdelinke iz Buzeta i Piruetići iz Medulina, dok su treće mjesto podijelile Roxanne iz Rovinja i Roxy dance iz Pazina.

U kategoriji B1 prvih i drugih razreda koje djeluju pri udrugama Grand prix osvojila je plesna grupa Sunshine iz Novigrada. Prvo mjesto u toj kategoriji pripalo je skupini Roxy dance Pazin, drugo dijele plesna grupa Lutkice USB Poreč i Pirueta iz Medulina, treće mjesto plesna grupa Twinkle iz Mot08 Poreč.

U kategoriji C-trećih i četvrtih razreda pri osnovnim školama prvo mjesto kao i lani osvojila je grupa Funky kids OŠ Veli Vrh iz Pule.

U kategoriji C1-trećih i četvrtih razreda koji djeluju pri udrugama, Grand prix osvojila je plesna grupa Sky USB Poreč. Prvo mjesto osvojila je plesna DND Vodnjan, drugo mjesto Simple MOT08 Poreč i treće mjesto dijele Sense&dance iz Pule.

U kategoriji D-urbani ples (hip hop, break dance) prvo mjesto osvojio je Lollipop USB Poreč, drugo mjesto PS Saltatrix iz Pule, a treće DND Vodnjan.

U kategoriji E showdance prvo mjesto osvojila je plesna grupa Simple iz Mot08 Poreč, drugo mjesto The spirit iz Pazina, a treće mjesto Zvrkice USB Poreč.

U kategoriji mažoret plesa koji se ove godine po prvi puta održao u sklopu županijskog natjecanja u modernom plesu, nastupilo je pet mažoret timova iz isto toliko gradova, koje su ocjenjivali Lorena Kalčić, Tanja Gašparić i Vedrana Ružić. Kroz šest kategorija Opatija je osvojila četiri zlata i jedno srebro, Žminj jedno zlato i tri srebra, Vrsar jedno zlato, jedno srebro i jednu broncu, Lupoglav srebro i broncu dok je su male Buzećanke za svoj debitantski nastup osvojile srebrnu medalju. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Podijeli: Facebook Twiter