Natjecaji fingirani, brodogradilišta se gase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imali smo obvezu prema Europskoj uniji da raspišemo natjecaje za prodaju brodogradilišta za koje se od pocetka znalo da nece proci", rekao je Andrija Hebrang, predsjednicki kandidat HDZ-a, na okruglom stolu organiziranom u subotu u sklopu 19. konferencije Zagrebacke burze u Splitu. Osim njega, prisustvovala su mu još tri predsjednicka kandidata: Ivo Josipovic (SDP), Vesna Pusic (HNS) i Vesna Škare Ožbolt (nezavisna), koja nije bila u najavnom programu.

Namjera je bila da moderator i poznati televizijski voditelj Mislav Bago povede raspravu o njihovim ekonomskim stavovima te utjecaju i ulozi predsjednika u ekonomskoj politici u RH te o tome što oni mogu ponuditi na tom polju. No, rasprava je krenula sasvim drugim smjerom. Izjave koje je davao Hebrang o radu Vlade i njenim pravim namjerama šokirale su velik dio prisutnih sudeci prema reakcijama iz dvorane.

On je rekao da je u vezi s brodogradilištima bio u Bruxellesu tri puta, a Damir Polancec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, deset puta i da pritom ništa nisu napravili. Otkrio je i to da je plan privatizacije pao još u Bruxellesu, no da bi Polancec uspio prodati u prvom krugu tri brodogradilišta da su mu dozvolili da u njih dade dvije milijarde kuna. No, Hebrang je rekao da bi tri brodogradilišta mogla opstati, ali nije htio odgovoriti koja. Na Bagino inzistiranje rekao je da je medu njima Kraljevica zbog proizvodnje specijalnih brodova i malih dugova te dodao da se on osobno ne bi javio na natjecaje, da ne bi ni podigao dokumentaciju.

S obzirom na to da je otkrio da je natjecaj za prodaju brodogradilišta bio fingiran, da se ocekuje gašenje bar tri od šest brodogradilišta koja su ponudena u prvom krugu, Bago je tražio objašnjenje što ce biti s radnicima. Hebrang je hladno odgovorio da ce ih se doeducirati i zbrinuti otpremninama. Ostali predsjednicki kandidati bili su zgroženi izjavama Hebranga. Pusic je rekla da je Vlada ocito išla s lažima prema EU-u.

"To je ozbiljno i nemojmo se igrati time. U ovom trenutku to je jako opasno govoriti. Danas se laže radnicima u brodogradnji kad se kaže da nece izgubiti posao. Umjesto da se tvrdilo da nece biti otpuštanja trebali smo tražiti sredstva za njihovo zbrinjavanje. Na srecu to je dio zemlje gdje je turizam jaka gospodarska grana", iznijela je Pusic koja je dodala da ipak nece sva brodogradilišta propasti te zakljucila da natjecaj za privatizaciju nije pao u Bruxellesu, vec da je problem taj što su brodogradilišta dobila previše subvencija.

Škare Ožbolt je zakljucila da brodogradilišta nece izdržati niti do drugog kruga te da ce propasti. Josipovic je rekao da je strašno to da se fingira prema EU-u te da je isto i s topnickim dnevnicima. "Danas citam u novinama da je jucer na konfrerenciji receno da ce pomorsko dobro biti ponudeno u paketu s brodogradilištima. To bi znacilo gubitak prirodnih resursa što je protivno nacionalnim interesima, a i po zakonu nije moguce prodati pomorsko dobro", zakljucio je Josipovic. Na rijeci ostalih predsjednickih kandidata Hebrang se kratko osvrnuo rekavši da problem brodogradnje ne postoji zadnjih pet, vec 50 godina koliko žive na državnim subvencijama.


Podijeli: Facebook Twiter