Natječaj za UWC učeničke stipendije

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

United World Colleges Hrvatska (UWC) objavio je natječaj za dodjelu stipendija za učenike četverogodišnjih škola za koledže u Armeniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Kanadi, Nizozemskoj i Njemačkoj. Naime, na natječaj se mogu prijaviti učenici četverogodišnjih srednjih škola koji u školskoj godini 2015./2016. završavaju drugi ili treći razred. Stipendije se nude hrvatskim kandidatima za pohađanje United World Colleges škola, dvogodišnji međunarodno priznati International Baccalaureate program, koji je u Hrvatskoj također priznat kao državna matura, navode u UWC-u.

Škole za koje se ove godine nude stipendije, smještene su u Armeniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Kanadi, Nizozemskoj te za dvotjedni ljetni UWC program u Njemačkoj. Kako ističu u UWC-u, najveći broj hrvatskih polaznika se po završetku obrazovanja u inozemstvu i prvih profesionalnih iskustava diljem svijeta vraća u svoje lokalne sredine gdje doprinose i obogaćuju svoju zajednicu, što je ujedno i politika UWC obrazovnog programa i škola.

Učenici ne moraju odlično poznavati engleski jezik kako bi bili uspješni na natječaju za stipendije, jer će jezik dodatno naučiti na UWC koledžu u sklopu nastave te putem dodatnih izvannastavnih programa. Od svake škole u Hrvatskoj se očekuje da potakne barem jednog učenika/učenicu koji će se natjecati za ove stipendije, a rok za dostavu prijava je 27. listopad 2015. godine.

United World Colleges (UWC) je federacija 15 međunarodnih škola i 145 nacionalnih odbora s misijom da obrazovanje učine "snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost".

U sklopu trenutnog natječaja, za generaciju 2016.-2018., dostupno je pet stipendija za učenike srednjih škola, i to tri pune (100%) i dvije parcijalne (75%) stipendije za UWC koledže u Armeniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Kanadi i Nizozemskoj, u ukupnoj vrijednosti 216.640 eura.

Više informacija o školama i popisu aktivnosti i drugim informacijama, zainteresirani mogu doznati na web stranicama www.uwc.hr i www.uwc.org. (D. B. P.)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter