Natjecaj za prodaju odgoden za veljacu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi natjecaj u kojem ce se pokušati naci kupca za domaca brodogradilišta ipak nece biti raspisan 6. sijecnja, na blagdan Sveta tri kralja, vec ce biti pomaknut za pocetak veljace. Kojeg tocno datuma, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal nije nam mogao reci, objašnjavajuci da je to rezultat posljednjih razgovora hrvatskog tima s Bruxellesom. Ujedno, iz Ureda Europske komisije za tržišno natjecanje, doznajemo u Ministarstvu gospodarstva, popustili su i oko samog roka trajanja novog natjecaja.

Još prije nego što je raspisan prvi krug privatizacije u ljeto ove godine, s Bruxellesom je dogovoreno da ce prvi natjecaj biti otvoren šezdeset, a drugi trideset dana. Tim oko Neelie Kroes dozvolio je sada da i ovaj natjecaj bude otvoren šezdeset dana. No, vezano uz izracune i iznos državnog obeštecenja za zemljište i nekretnine brodogradilišta - koji su stavljeni pod status pomorskog dobra - zasad, barem kako tvrde u resoru ministra ?ure Popijaca, nema još konacnog dogovora s Bruxellesom.

Podsjetimo, ovim obeštecenjem kojim bi država preuzela još veci dio obveza i dugova brodogradilišta znacajnije bi se smanjili troškovi njihovog restrukturiranja, a samim time i konacni iznosi vlastitog doprinosa koji se traži od buducih vlasnika. Kako neslužbeno doznajemo, upravo je to pitanje državne naknade brodogradilištima za isknjiženo pomorsko dobro i razlog što se od Bruxellesa zatražilo još vremena za pripremu natjecaja.

Prije nego što se iz Komisije za tržišno natjecanje odluce dati ili ne dati «zeleno svjetlo» na model izracuna vrijednosti pomorskog dobra, oko tih brojki s kojima se planira doci pred europsku Komisiju za tržišno natjecanje mora stati i hrvatska Vlada. Potencijalni kupci, naime, ocekuju da ce u drugom krugu privatizacije imati «crno na bijelom» odnosno potpisane sporazume Vlade s upravama svih brodogradilišta o državnoj naknadi za isknjižene nekretnine.

 


Podijeli: Facebook Twiter