Natječaj za potpore za razvoj javne turističke infrastrukture

(CROPIX)
(CROPIX)

Ministarstvo turizma u četvrtak je objavilo javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem ovogodišnjeg programa "Razvoj javne turističke infrastrukture", a na koji se do 21. rujna mogu prijaviti županije, gradovi i općine te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima prirode. Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe odobrenih projekata, pri čemu je riječ o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva ističu kako program ove godine sadrži niz izmjena i nadopuna u odnosu na prošlogodišnji. Akutalni je naglasak stavljen na pet područja financiranja, a prvo obuhvaća sufinanciranje aktivnosti vezane uz tematiziranje i upravljanje plažama, koje čine temelj još uvijek ključne turističke ponude, tj. ponude sunca i mora. Sa ciljem pružanja aktualnih informacija i edukacije posjetitelja, Ministarstvo nastavlja s daljnjim sufinanciranjem centara za posjetitelje, tj. interpretacijskih centara koji se nalaze na područjima velike koncentracije turističkog prometa, javno dostupnih prirodnih i kulturnih atrakcija i sl. Kroz razvoj tih centara Hrvatska ima mogućnost postati sve važnija destinacija na međunarodnom tržištu kulturnog turizma, ističe se u priopćenju.

Kako bi se stvorili novi cjelogodišnji motivi dolazaka gostiju u našu zemlju, sufinancirat će se projekti javne cikloturističke infrastrukture te objekti turističke infrastrukture u zaštićenim područjima prirode. Kao posebno područje financiranja iz Ministarstva ističu nastavak realizacije projekata javne turističke infrastrukture koji su sufinancirani iz sredstava Fonda za razvoj turizma tijekom proteklih godina i kod kojih je utvrđena uspješna realizacija dosadašnjih faza. Sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja predloženih projekata, kao i pripremi ostale natječajne dokumentacije koja nedostaje investicijskom projektu javne turističke infrastrukture, a neophodna je za njihovo kandidiranje za korištenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, navode iz Ministarstva.

U priopćenju se prenosi i izjava ministar turizma Darka Lorencina da su strateški ciljevi Ministarstva povećanje investicija, nova zapošljavanja te podizanje turističke potrošnje. "Kroz ovaj program nastojimo to potaknuti putem sufinanciranja javnih investicija u dodatne atrakcije i sadržaje za turiste koji podižu ukupnu vrijednost naših destinacija.

Realizacija takvih destinacijskih projekata doprinijet će daljnjoj afirmaciji Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih zemalja", ističe Lorencin, dodajući kako je kroz ovaj javni poziv naglasak stavljen na područja financiranja javnih objekata koji čine atrakcijsku osnovu odmorišnog, kulturnog i aktivnog turizma. Prema pozivu, čiji su detalji i prateći dokumenti objavljeni na internet stranicama Ministarstva, minimalni iznos odobrenih sredstava je sto tisuća kuna, a maksimalan iznos po pojedinom projektu je dva milijuna kuna. Iz Ministarstva podsjećaju kako je posljednja odluka za Fond za razvoj turizma za 2014. godinu donesena u lipnju 2015. i njome su odobrena sredstva za sufinanciranje 54 projekta u ukupnoj vrijednosti 20,8 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter