Natječaj za izradu Plana održive urbane mobilnosti Pule

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Vođeni vizijom i ciljem modernizacije javnog gradskog prijevoza, Grad Pula i Pulapromet d.o.o. u sklopu ITU mehanizma potpisali su s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Ugovor o kreditu vrijedan pet milijuna eura, čime je napravljen prvi korak u nabavci 20 novih ekoloških autobusa na prirodni plin.

Izbor konzultanta

Kako bi se što skorije krenulo u realizaciju samog projekta, Europska banka za obnovu i razvoj, koja podržava projekt bespovratnim sredstvima tehničke pomoći, raspisala je 31. srpnja natječaj za izbor konzultanta te izradu Plana održive urbane mobilnosti Pule (POUM; eng. SUMP – Sustainable Urban Mobility Plan) kao strateškog dokumenta koji predstavlja osnovu za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ovim će se dokumentom, kroz inovativan i kvalitetan pristup, planirati gradski promet koji na održivi način zadovoljava potrebe građana. Predviđa se da će rezultat izrade Plana dati prijeko potrebne smjernice za nove razvojne mogućnosti prometnih rješenja, kao i eventualne prilagodbe prostorno planske dokumentacije.

- Kupnjom novih suvremenih CNG autobusa poboljšat će se pouzdanost i kvaliteta usluga javnog prijevoza za sve građane Pule, a putnicima će pružiti jedan sigurniji i udobniji prijevoz, istaknuo je direktor Pulaprometa Igor Škatar, nadodavši kako je jedan od glavnih ciljeva Pule, kao ekološki osviještenog grada, smanjiti emisiju stakleničkih plinova i potrošnju fosilnih goriva.

Bespovratna sredstva

Ulaganjem u nove autobuse smanjit će se negativni utjecaji na okoliš i poboljšati kakvoća zraka, a novi autobusi pridonijet će i smanjenju buke u gradu te će trošiti znatno manje goriva u odnosu na postojeće.

Europska banka za obnovu i razvoj ovo će ulaganje dodatno podržati u vidu nepovratnih sredstava namijenjenih za tehničku suradnju na pripremi i provođenju projekta. Bespovratna sredstva tehničke pomoći bit će korištena za izradu održivog Plana urbanog razvoja grada Pule i podršku Pulaprometu d.o.o. u implementaciji projekta te unapređenju operativnog i financijskog poslovanja. Cilj je razviti SUMP za Pulu koji detaljno prikazuje program faza ulaganja za razdoblje od 2018. do 2030. godine. Natječaj za izbor konzultanta zaduženog za izradu Plana održive urbane mobilnosti završit će se do 4. rujna 2017. godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter