Natječaj za idejno rješenje Trga kralja Tomislava

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Grad Pula i Društvo arhitekata Istre za dva tjedna, 22. travnja, najavili su raspisivanje javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga kralja Tomislava, najveće neuređene površine na Verudi.

Natječaj će biti raspisan po istom principu po kojem je rađen natječaj za uređenje rive, a u dokumentaciji su uvažena mišljenja i prijedlozi raznih institucija, udruga, poslovnih subjekata, građana i struke jer je namjera da odabrano rješenje bude općeprihvaćeno. Dobrobiti takvog pristupa pokazale su se već na natječaju za rivu, gdje su mnogi segmenti pristiglih radova naknadno ubačeni kao smjernice za izradu urbanističkog plana rive.

U rješenju za uređenje trga na Verudi neće se tražiti samo rješavanje trenutno prašnjave površine i dijela kojom se iz Široline ulice dolazi do njega, već i otvorene zelene tržnice na Verudi, parkirališta, dječjeg igrališta, itd.

Uređenje će gotovo sigurno pratiti i izgradnja oborinske kanalizacije te javne rasvjete, a površina koju treba urediti ima oko deset tisuća četvornih metara.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu komentirao je na društvenim mrežama da je proteklog mjeseca održana prva sjednica ocjenjivačkog suda na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava te su jednoglasno prihvaćeni natječajni program i opći uvjeti natječaja.

Pritom je naglasio da je Herculanea izmijenila uvjete što je uvršteno u natječaj, odnosno, odluku da je nemoguće izmjestiti oborinski kolektor preinačila u stav da je "kolektor moguće izmjestiti, ali treba sagledati cjelinu s obzirom na to da kolektor niti počinje, a niti završava na trgu".

Stoga, kaže Prhat, je zaključeno da se natječaj objavi 22. travnja ak se prethodno odradi procedura dobivanja suglasnosti odbora za natječaje pri UHA-i.

Namjera uređenja je i da trg zaživi kao sekundarni centar Pule nakon što se komunalno opremi. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter