Natječaj za europsku destinaciju kulturnog turizma

Publika na koncertu Stinga u pulskoj Areni 2000. (Arhiva)
Publika na koncertu Stinga u pulskoj Areni 2000. (Arhiva)

Hrvatska turistička zajednica na svojim je mrežnim stranicama objavila javni poziv za izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu Kulturni turizam. Rok za podnošenje kandidatura je 6. travnja, a cilj je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su razvile turističku ponudu temeljenu na materijalnoj kulturnoj baštini, čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti cijele godine, posebno izvan sezone.

- Kulturni turizam jedan je od segmenata po kojem je Hrvatska, kao turistička destinacija, u svijetu itekako dobro prepoznata. Zato nas izuzetno veseli ovogodišnja tema EDEN projekta, koji je i prilika za dodatnu promociju destinacija koje imaju velik, ali nedovoljno iskorišten potencijal. Siguran sam da će mnoge destinacije prepoznati svoje kvalitetne resursne osnove iz kulturnog turizma i sudjelovati u projektu, rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić te dodao da su sve dosadašnje hrvatske EDEN destinacije ostvarile mnoge benefite od sudjelovanja u ovom projektu.

Projekt EDEN se provodi u suradnji s Europskom komisijom koja definira uvjete i kriterije, a države organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini. Bira se do deset destinacija koje ulaze u uži izbor za nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti. Kandidati se ocjenjuju temeljem podataka dostavljenih na propisanom obrascu, druge dostavljene dokumentacije, kao i komisijskim očevidom u destinaciji.

U zadnjem krugu ocjenjivanja biraju se nacionalni pobjednik i četiri finalista. Pobjednička destinacija na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti i bit će predstavljena na mrežnim stranicama HTZ-a i Europske komisije, a zajedno s drugih četiri finalista bit će pozvani pridružiti se europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter