Natjecaj za djela sa zavicajnim temama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Susreti na dragom kamenu u suradnji s pulskom Gradskom knjižnicom i citaonicom objavila je književni natjecaj za nagradu "Mate Balota 2010." za rukopis.

Nagrada se dodjeljuje proznom ili pjesnickom tekstu na cakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopisu na hrvatskom književnom ili nekom drugom jeziku koji autenticno izražava posebnosti istarskog podneblja ili se u publicisticko-znanstvenom uratku bavi jezikom, vremenom i prostorom tradicijske cakavske kulture, piše u pozivu na natjecaj.

Rok za slanje rukopisa je 1. listopada, a nagrada je, isticu organizatori, prvenstveno namijenjena "nekomercijalnim autorima u potrazi za izdavacem, autorima 'male književnosti' i specificnih tekstova vezanih za naše dijalektalne kulture ili sadržaje koji iz optike našeg zavicajnog krajolika ili pak iz neke druge vizure govore o nama samima".

Nagraduju se rukopisi koji cine cjelovitu pjesnicku zbirku ili tekstovi koji cine jednu knjižnu cjelinu, a koji nisu objavljeni. Utemeljitelji nagrade, koja se svake godine dodjeljuje upravo u sklopu Susreta na dragom kamenu u Raklju, isticu i da natjecaj želi u prvom redu vrednovati i promicati paradigme jadranskog cakavskog prostora, osluškujuci sve slicnosti i razlike pisanog tradicijskog znaka.

Nagrada "Mate Balota 2010." objavljuje se u izdanju organizatora natjecaja u okviru kolane "Knjiga Susreta", a odredeni broj primjeraka se ustupa autoru. Rukopise koje žiri natjecaja bude smatrao posebno zanimljivim automatizmom se kandidiraju na natjecaju u sljedecoj godini, navodi se u priopcenju.

Naznaceno je nadalje da je radove, koji se od trenutka primitka ne vracaju, potrebno poslati u tri primjerka, na CD-u ili putem e-maila na adresu: Gradska knjižnica i citaonica Pula; Kandlerova 39, 52100 Pula, odnosno na e-mail: [email protected].

Uz rukopis, autor treba poslati kratku biografiju, adresu i izjavu da rukopis nije u cjelini bio objavljivan. Nagrada se sastoji u tiskanju knjige u biblioteci "Knjige Susreta" u nakladi Susreta na dragom kamenu. Rezultati natjecaja bit ce objavljeni krajem listopada, za kada su predvideni 36. susreti na dragom kamenu.


Podijeli: Facebook Twiter