Natjecaj poništen zbog prijetnji tužbom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Svetvincenat prije nekoliko je dana poništila natjecaj raspisan 17. studenog 2010. za prijem u službu višeg strucnog suradnika za medunarodne projekte i voditelja infocentra Revitas. Na spomenuti su se natjecaj, kao što smo vec pisali, prijavile cak 83 osobe, no zbog žalbe samo jedne kandidatkinje, ovo obecavajuce radno mjesto nije pripalo niti jednoj od njih.

Naime, nakon izbora 43 kandidata koji su zadovoljili sve uvjete i ušli u uži krug, prošli pismeni i usmeni dio testiranja, troclana komisija konacno je odabrala mladu pravnicu Elenu Erman iz Žminja kao idealnu osobu za traženo radno mjesto. Zatim je 17. sijecnja stigla pisana žalba kandidatkinje Natalije Nikolskaye-Doblanovic na rješenje o prijemu u službu Erman sa sumnjom u vjerodostojnost natjecaja.

Želeci izbjeci eventualni sudski spor koji im je visio nad glavom, nacelnik Dalibor Macan donio je odluku da se natjecaj jednostavno - poništi.

- Iskreno mi je žao što se to dogodilo, pogotovo zbog kandidatkinje koja je zaista bila najbolja u oštroj konkurenciji, i garantiram da nije odabrana za to radno mjesto preko veze, nego zato što je to zaslužila. Osobno uopce ne poznajem gospodicu Erman, ne znam niti kako izgleda, ali vidio sam njezine rezultate i kvalifikacije i ona bi bila savršena za taj posao. Ali eto, desilo se što se desilo. Buduci da se radi o poslovanju s europskim fondovima, nismo si smjeli dopustiti još i sudsku tužbu koja nam je prijetila i sve je završilo ovako nesretno,objasnio je nacelnik Macan.

Problem s natjecajem nastao je zbog toga što prilikom usmenog intervjua Nikolskaye-Doblanovic nisu bili prisutni svi clanovi Povjerenstva za provedbu natjecaja, te je ona zamoljena za dozvolu da se intervju snima, na što je i pristala. To nam je potvrdio i sam nacelnik isticuci da su testiranja jako dugo trajala, te se zaista dogodilo da je dvoje od troje clanova Povjerenstva moralo napustiti ispitivanje zbog privatnih razloga.

Priznao je ovaj propust, no sve ostale nepravilnosti iz pristigle žalbe Macan kategoricki odbacuje, a posebice nacionalnu diskriminaciju koju je nezadovoljna kandidatkinja spominjala prijeteci Opcini tužbom.

- Gospoda Nikolskaya-Doblanovic ima jako dobre kvalifikacije i ušla je u uži krug, medutim, na pismenom ispitu pokazala se najlošijom, što je clanove povjerenstva malo razocaralo, jer je poznavanje hrvatskog jezika presudno za jedno ovakvo radno mjesto zbog pisanja raznih programa i dopisa. To što je gospoda Ruskinja nije uopce utjecalo na našu konacnu odluku, jer dobro govori hrvatski, ali je presudno bilo što ne vlada dobro pisanim hrvatskim jezikom, objasnio je Macan.

Svi su kandidati pisanim putem obaviješteni o odluci da se poništava natjecaj za ovo atraktivno radno mjesto na koje je sada rasporeden Igor Macan, dosadašnji pomocnik procelnika za financije i gospodarstvo, cime je pak njegovo radno mjesto ostalo prazno. Nacelnik objašnjava da njegov brat ima potrebne kvalifikacije, no svejedno ce proci dodatnu edukaciju o europskim fondovima. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

Voditelju infopunkta placa iz Revitasa

Posao višeg strucnog suradnika za medunarodne projekte jednog ce dana prerasti u posao voditelja infopunkta Revitas. Ta bi osoba trebala nacelniku opcine olakšati posao pripremanja projektne dokumentacije za natjecaje EU-a i drugih medunarodnih fondova, uskladivati projekte i programe prema sklopljenim ugovorima izmedu donatora i opcine, sudjelovati u edukacijama, radionicama i drugim nacinima osposobljavanja i tako dalje. Osim toga, zapošljavanje strucne osobe za obavljanje spomenutih poslova jedan je od uvjeta programa Revitas na cija se financijska sredstva racuna za kompletnu obnovu kaštela Morosini-Grimani.Tako ce i placa djelatnika biti vecinom isplacivana iz tog programa, dok ce Opcina u njoj sudjelovati samo s 15 posto. Prije stupanja na funkciju zaposlenik ce morati proci dodatnu edukaciju o Revitasu i drugim slicnim programima.


Podijeli: Facebook Twiter