Natječaj Istrapedije: Najbolji rad Mateja Percana

Mateju Percanu nagradu je uručio rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić (Milivoj MIJOŠEK)
Mateju Percanu nagradu je uručio rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić (Milivoj MIJOŠEK)

Učenicima srednjih škola koji su sudjelovali u natječaju Istrapedije danas je u poglavarstvu Istarske županije uručena nagrada za najbolje radove koji će biti objavljeni u sklopu ove virtualne enciklopedije. Natječaj "Srednjoškolci kreiraju Istrapediju – 200. godišnjica od rođenja Jurja Dobrile i 100. godišnjica skladanja istarske himne krasna zemljo" proveden je u sklopu obilježavanja ovih obljetnica.

Slavica Tobok Kandić, urednica Istrapedije objasnila je da je to treći po redu natječaj, a ovoga su puta učenici morali obraditi događaje, pojmove ili osobe koje su posredno ili neposredno povezane s djelovanjem biskupa Dobrile i Matka Brajše Rašana.

- Ova je akcija imala za cilj motivirati kreativne srednjoškolce da svojim radovima doprinesu njezinom popunjavanju novim sadržajima. Zadaća učenika bila je odabrati vjerske, glazbene i teme iz publicistike iz razdoblja djelovanja ova dva intelektualaca od 1812. do 1934. koje je trebalo obraditi formirajući enciklopedijsku natuknicu, kazala je Tobok Kandić.

U kreiranju Istrapedije su sudjelovali učenici treći i četvrtih razreda, a pomagali su im profesori mentori. Na natječaj je pristiglo sedam radova, manje nego prijašnjih godina, ali budući da su ocijenjeni kao iznimno kvalitetni, svi će biti uvršteni u Istrapediju. Najbolji od najboljih je Matej Percan iz Pazinskog kolegija koji je osvojivši prvo mjesto za temu o Mate Mužini, istarskom svećeniku pripala najvrjednija nagrada - tablet. Nagradu mu je uručio rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić.

- O njemu je pisalo da je istaknuta ličnost, ali je bilo vrlo malo dostupnih podataka, pa sam želio otkriti po čemu je on bio poznat. Zahvaljujući tati koji me vozio obišao sam mnoge knjižnice i arhive po Istri kako bih našao materijale o Mužini, a otišao sam u posjet obitelji koja je bila s njim u rodu kako bih saznao što više o njemu, kazao je Percan koji se, iako vrlo mlad, pokazao kao pravi proučavatelj povijesti na što je vrlo ponosna njegova mentorica, profesorica Orijana Paus.

Drugo mjesto pripalo je Sanjinu Jovanoviću iz porečke Srednje škole Mate Balote, a treće Rei Radin, učenici škole Mate Blažineu Labinu, a nagrade su uručene i ostalim učenicima Sari Žerić, Luciji Mrzlić, Tajani Kelavi i Benjaminu Sadriću. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter