Nasukana jedrilica u Veštru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoćnja nevera uzrokovala je dva nasukavanja jedrilica na Jadranu, jedno se dogodilo nedaleko od Rovinja, a drugo kod Trogira, srećom bez ozbiljnijih posljedica.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 22.29 sati je primila poziv pogibelji sa jedrilice naziva „Naša“ hrvatske zastave u vlasništvu hrvatskoga chartera, koja se nalazila na poziciji uvala Veštar oko tri nautičke milje južno od Rovinja. Poziv je stigao od skipera koji je javio da se jedrilica nasukala na obalu uslijed naleta jakog vjetra i vjerojatno slabog sidrenja. Na jedrilici se nalazilo četvero stranih nautičara od kojih nitko nije ozlijeđen. Budući da jedrilica nije pretrpjela nikakva oštećenja, u dogovoru sa charter kompanijom dogovoreno je komercijalno odsukavanje plovila tijekom prijepodneva. Na poziciji nasukavanja nema onečišćenja mora.

Na području nadzora plovidbe Lučke kapetanije Split u 2.18 sati je zaprimljen poziv pogibelji s jedrilice naziva „Rok“ sa deset članova posade, od toga šestero djece, svi austrijski državljani, koji su se jedrilicom nasukali na poziciji uvala Stari Trogir uslijed naleta jakoga vjetra. Zbog jakoga nevremena nije bilo moguće doploviti na poziciju nezgode, te je brodolomcima savjetovano da ostanu na plovilu do smirivanja nevremena. Nakon prestanka nevremena Austrijanci su jedrilicu uspjeli odsukati vlastitim pogonom. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter