Nasukan zbog nauticke pogreške

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trajekt "Marko Polo" nasukao se u subotu jer clanovi posade u straži nisu pravodobno promijenili smjer plovidbe, utvrdilo je povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture po dosad prikupljenim podacima. Clanovi posade nisu pravodobno promijenili smjer plovidbe na utvrdenoj poziciji pa je brod najprije zastrugao desnim bokom i udario desnim vijkom i kormilom u otocic Balabru, a zatim se nasukao na sjeverozapadni dio obale otocica Sita u šibenskom arhipelagu u dva sata 24. listopada 2009. godine.

Povjerenstvo nastavlja rad, a po danas dobivenim informacijama iz MUP-a, uzorci krvi i mokrace clanova posade u straži poslani su na žurnu analizu u Centar za kriminalisticka vještacenja "Ivan Vucetic" u Zagreb, stoji na kraju priopcenja ministarstva.

Remorkeri Jadranskog pomorskog servisa i dalje pokušavaju odsukati sa stijena trajekt "Marko Polo" koji je plovio iz Rijeke prema Splitu sa 105 putnika i clanova posade. "Marko Polo" cvrsto se uhvatio sika i maslina otocica Sit s kojih ga tri remorkera Jadranskog pomorskog servisa nisu uspjela pomaknuti niti metra.

Kako smo ranije naveli, na zapovjednom mostu bio je drugi casnik, Sanjin Tulic. Ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, Joško Nikolic, veli da istraga i dalje traje: "Prvenstveno se cekaju nalazi krvi i urina, odnosno alkotestiranja, koji bi trebali biti gotovi za 12 dana. Za sada se može reci samo da na brodu nije bilo nikakvih problema s opremom", dodao je Nikolic.

Nejasno je, medutim, zašto treba tako dugo cekati na nalaze, ako procedura dobivanja nalaza iz krvi i urina kojima se utvrduje eventualna prisutnost alkohola u organizmu u pravilu traje svega nekoliko sati, a službe koje obavljaju ovu vrstu pretrage dostupne su neprestano tijekom 24 sata.


Podijeli: Facebook Twiter