Nasukan trajekt "Marko Polo"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jadrolinijin trajekt "Marko Polo" sa 105 putnika i clanova posade ploveci na redovnoj liniji Rijeka-Split-Bari nasukao se u noci s petka na subotu na sjeverozapadnoj strani otocica Sit, izmedu otoka Žuta i Pašmana, u šibenskom arhipelagu. Havarija se dogodila oko dva sata po noci kada je, po kiši, buri i slaboj vidljivosti, brod završio u plicaku Sita izdignuvši se pramcanim dijelom 15-ak metara na otocne stijene.

Srecom, nitko od 41 putnika medu kojima je bilo i turista iz Slovenije, Italije i Austrije te 64 clana posade nije ozlijeden. Trajekt dužine 128,13 metara ostao je "nabijen" na sitskim stijenama, a posada je putnicima odmah dala pice i hranu te su noc proveli zarobljeni na brodu cekajuci pomoc. Na mjesto nesrece, odmah nakon zaprimanja obavijesti isplovili su brodovi Lucke kapetanije Šibenik i šibenske Pomorske policije te brodica Lucke kapetanije Zadar. Utvrdeno je da nije došlo do onecišcenja mora, ali je more prodrlo u unutrašnjost broda. Uzrok nasukavanja još uvijek nije poznat.

- Inspektori sigurnosti plovidbe su na trajektu i još uvijek se utvrduju uzroci nesrece, a takoder, i ministar Božidar Kalmeta odmah je osnovao povjerenstvo koje ce istražiti uzroke ove pomorske nesrece. Inspektori su uzeli izjavu zapovjednika Zdravka Radica te clanova posade. Uzeti su i alkotestovi. To je procedura koja se uvijek radi, a rezultate još uvijek ne znamo, kazala je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je da je prema informaciji koju su primili od Pomorske policije šteta na brodu velika. Dio putnika u razgovoru s novinarima izrazio je sumnju da je do havarije došlo jer je kapetan ili zaspao ili je bio pijan jer im nije jasno kako se veliki trajekt od 123 metra može nasukati na otok samo zbog vjetra i kiše, no, inspektori koji se nalaze na brodu i s kojima smo razgovarali neslužbeno su nam na pitanje o mogucem utjecaju alkohola odgovorili "da bi sve trebalo biti u redu", ali ništa ne mogu tvrditi i niti jednu mogucnost odbaciti dok ne dodu službeni rezultati.


Podijeli: Facebook Twiter