Nasukala se jedrilica, nestala struja, pao telefonski stup...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapadnije dijelove Istre u nedjelju navecer zahvatilo je nevrijeme praceno vjetrom i obilnom kišom koje je, prema informacijama iz Županijskog centra 112, izazvalo nekoliko nezgoda i brojne poteškoce u prometu.

Oko 18.30 sati na povratku iz Savudrije u blizini Umaga na plicinu se nasukala jedrilica "My Pippy" u kojoj se nalazilo dvoje stranih državljana, vlasnik Talijan Franco Ratti i njegova prijateljica, koji na srecu nisu ozlijedeni, a plovilo je odtegljeno u marinu Umag u kojoj ga je preuzela Lucka kapetanija. Jedrilica je oštecena, a onecišcenja mora nije bilo.



Kako nam je ispricao vlasnik brodice, bila je smanjena vidljivost, snažan vjetar i visoki valovi. Kad je primijetio oznake, bilo je prekasno.

Mobitelom je nazvao umašku ACI marinu, gdje mu je jedrilica smještena vec 5 godina, te su vrlo brzo u pomoc stigli djelatnici marine. Ispumpali su vodu koja je u jedricu ušla kroz pukotinu, koju su zatim zacepili majicom vlasnika.



U Porecu je zbog nevremena pao telefonski stup i oštetio montažnu trgovinu za prodaju kruha. Dijelovi Marcane, Vodnjana i Buja ostali su bez struje, a obilne oborine prouzrocile su odrone kamenja na Istarskom ipsilonu kod cvora Lupoglav, lokalnoj cesti kod sela Kresini, nedaleko od Žminja te u Plominu.

Na cestu Lindar - Žminj te u Umagu na nekoliko su mjesta pala stabla koja su ometala promet, no odmah po dojavi interventne ekipe otišle su na teren i sanirale odrone i uklonile stabla.



Prema informaciji iz pulskog HEP-a, potrošaci u Marcani i Vodnjanu dobili su struju u 2.15 sati, a na Bujštini jutro bez struje docekao je manji broj domacinstava.

Nevrijeme nije prouzrocilo vece štete u Rovinju. Meteorolozi su upozoravali na promjenu vremena pa su Rovinjci na vrijeme osigurali vezove svojih plovila.



Od prvog udara zapadnjaka u nedjelju navecer nastradala su tek dva pokretna WC-a koja je vjetar s Valikog mola odnio u more. Brzom intervencijom izvadili su ih vatrogasci pa nije nastala nikakva šteta.

Zbog pljuska su morali ispumpavati vodu u Ulici Franje Iskre, gdje je lišce zatrpalo odvod oborinske kanalizacije, pa stanari nisu mogli u jednu zgradu. Inace, pljusak je kratko trajao, pa je meteorološka  postaja Centra za povijesna istraživanja zabilježila tek 7 milimetera kiše na sat.

Temperature se spustile za 15 stupnjeva

Prema rijecima bujskog meteorologa amatera i suradnika IstraMeta Gorana Kovacevica prvi je val nevremena na Bujštini nastupio u nedjelju oko 18.30 sati i tada je u kratko vrijeme na podrucju Bujštine palo približno 20 litara kiše po cetvornom metru.

Olujni vjetar, obilna kiša, a ponegdje i tuca, najsnažniji su bili u noci te je u roku od oko 8 sati palo izmedu 50 i 70 litara po kvadratu. Temperature su znacajno pale, pa je tako u Bujama u nedjelju poslijepodne zabilježen 31 Celzijev stupanj, a u ponedjeljak ujutro samo 14.

- U utorak ocekujemo razvedravanje, uz još poneki pljusak u središnjoj Istri, a slijedecih sedam dana stabilno, vrlo ugodno jesensko vrijeme s obiljem sunca i za desetak stupnjeva višim temperaturama, rekao je Kovacevic.

Sinocnji pljusak u Rovinju je kratko trajao, pa je meteorološka postaja Centra za povijesna istraživanja zabilježila tek 7 milimetera kiše na sat, a prema podacima Istrameta u ponedjeljak do podne u Porecu je palo 16,8 mm kiše.


Podijeli: Facebook Twiter