Nastupilo osam renomiranih zborova iz zemlje i inozemstva

Coro Lavaredo iz Padove (A. DAGOSTIN)
Coro Lavaredo iz Padove (A. DAGOSTIN)

Na pazinskom dijelu Festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva, koncertu zborova održanom u subotu navečer u pazinskom Spomen domu, nastupilo je osam renomiranih zborova iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Susret je otvorio domaći zbor - Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić otpjevavši Brajšinu "Krasnu zemlju", a u tome su im se pridružili i članovi drugih zborova koji su naučili stihove istarske svečane pjesme.

Prvi se pazinskoj publici predstavio zbor Coro Lavaredo iz Padove osnovan još 1964. godine. Njime je ravnao Luigi Zampieri, a izveli su narodnu "Giochi proibiti" te "Uomini soli" autora Valerija Negrinija i Robyja Facchinettija.

Slijedio je La corale di Cardoso iz gradića Gallicana u Toskani pod ravnanjem Riccarda Pierija koji je za ovu priliku pripremio tradicionalne skladbe "Rusinein" i "Leva la man di qui", te Coro Monte Vignol iz općine Avio u Trentinu pod ravnanjem Filippa Bandere koji se predstavio pjesmama "La morra" Tiberija Bicega i "Ho deciso di prender la moglie" Roberta Gianottija.

Slovenski predstavnik bio je Komorni zbor Grgar iz Nove Gorice pod ravnanjem Andreja Filipiča. Otpjevali su skladbe "Moja ljubica" Jana Plestenjaka i "Samo ljubezen" Roberta i Barbare Pešut, a slijedilo je Hrvatsko pjevačko društvo "Ferdo Rusan" iz Virja (Koprivničko-križevačka županija) pod ravnanjem Sanje Kovačić koji su se odlučili za narodnu "Marica se po Čakovcu šetala", te "Zdravi bili ded i baka" Emila Cossetta. Domaćoj se publici predstavio još jedan talijanski zbor Coro Alpi Retiche iz općine Civo u Lombardiji sa zborovođom Gioelom Peruzzijem koji je izveo venetsku pjesmu "Grileto e la formicola" i "Maggio" Marca Maiera. Pred kraj koncerta nastupio je Ženski pjevački sastav Kulturno-umjetničkog društva Molve (Koprivničko-križevačka županija) s narodnom pjesmom "Mila Marice", te "Nekaj grmi z Otrovanca" Drage Britvića i Bože Potočnika, a zajedno sa zborom iz Virja otpjevali su skladbu "Vu te Podravine" Božice Jelušić i Vlade Smiljanića.

Za sam kraj slijedio je još jednom pazinski zbor Roženice s pjesmom "Blago onom tko te ima" te "Neka cijeli ovaj svijet" koju su otpjevali svi zborovi zajedno. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter