Nastupilo 70 natjecatelja iz cijele Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog vikenda u Premanturi je održano 15. pojedinačno prvenstvo slijepih Hrvatske u elektronskom govornom pikadu na kojem je sudjelovala 71 osoba iz cijele Hrvatske. Prvenstvo je održano u nekoliko kategorija pa je tako u ženskoj konkurenciji, u B1 kategoriji u kojoj se natječu potpuno slijepe osobe, pobjedu odnijela Nikolina Ćuk iz Športske udruge slijepih u Slavonskom Brodu. Drugo mjesto pripalo je Mariji Legović (ŠUS Učka, Pula), a treće Danici Rob (ŠDS, Karlovac). U B2 kategoriji slabovidnih osoba prvo mjesto osvojila je Terezija Gajski (ŠUS Učka), drugo Dražana Zimet (Pikado klub, Zagreb), a treće Mirta Alilović (ŠRK, Rijeka).

Pojedinačni i ekipni pobjednici

Pobjedu u B1 kategoriji među muškarcima odnio je Jozo Marić (Pikado klub slijepih Galija, Zagreb), drugi jer Radenko Družetić (Učka, Pula), a treći Josip Banović (Zlatna dolina, Požega). U B2 kategoriji šampion je Danijel Sabol (ŠUS Zrinski, Čakovec), slijedi ga Slavko Kralj (ŠDS Četiri rijeke, Karlovac) te Danijel Čižić (ŠUS, Slavonski Brod).

Ekipno prvaci Hrvatske su članovi SKS-a iz Rijeke, druga je ekipa PKS-a Galija, a treća ekipa Četiri rijeke iz Karlovca. Najuspješnijima su dodijeljeni pehari i medalje. Natjecanje je još u četvrtak u popodnevnim satima otvorio predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih Duško Petrović, a finale se odvijalo u nedjelju. Prema njegovim riječima, riječ je o natjecanju u kojem se rabi pikado s ugrađenom govornom jedinicom koji je, nažalost, dvostruko skuplji od standardnih aparata.

- Upravo su slijepi i slabovidni u Puli 2000. godine prvi put u Hrvatskoj počeli igrati pikado. Počelo je kao rekreacija u svim udrugama, ali je prije tri godine Hrvatski paraolimpijski odbor priznao pikado kao sport pa je on i uvršten u njihovu nomenklaturu sportova. Lani je pikado postao vrlo rasprostranjena i, uz kuglanje, najzanimljivija igra među slijepima i slabovidnima. Kuglanje je najelitniji sport u kojem je naša reprezentacija već godinama vodeća u svijetu, obarajući vlastite rekorde, kako ekipne, tako i pojedinačne, veli Petrović.

Hrvatska liga s 15 klubova

Dodaje da su i države u okruženju - Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora - prihvatile pravilnik hrvatskog Saveza slijepih pa su se i članovi ondašnjih udruga počeli intenzivno baviti pikadom. Njima su se potom pridružile i Mađarska, Italija i Njemačka, veli naš sugovornik koji će početkom listopada u Rumunjskoj sudjelovati na izbornoj skupštini Svjetske sportske organizacije slijepih, gdje će se pokušati izboriti da pikado sportom prizna i ta organizacija. "Pikado se igra i u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, iako ne tako intenzivno kao u nas. Mi imamo razvijen sustav liga: prvu i drugu ligu s ukupno 15 klubova", naglašava Petrović.

Aktivna istarska Udruga slijepih

Udruga slijepih Istarske županije protekle je godine bila vrlo aktivna pa je tako organizirala razne sportsko-rekreativne aktivnosti, osobito pikado koji je omiljen među članstvom. Udruga je, uz ostalo, lani financirala 24. memorijalni pojedinačni šahovski turnir "Silvano Družeta". U porečkoj podružnici održan je ekipni i pojedinačni pikado turnir u povodu dana Poreča i Pule, a obilježen je i 65. rođendan ove udruge.

Planinarsko-rekreativni klub slijepih Istarske županije u suradnji s Udrugom sudjelovao je na prijateljskom pikado turniru u Šibeniku, zajedno s udrugama slijepih Karlovačke i Šibensko-kninske županije. Održan je i 4. pojedinačni memorijalni turnir "Eduard Žufić" u pikadu te 5. međunarodni ekipni, pojedinačni i turnir parova, maraton slijepih u pikadu. Također je održana šahovska simultanka Zorana Račića i sedam članova kluba koju je financirao Planinarsko-rekreativni klub slijepih IŽ-a u suradnji s Udrugom. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter