Nastupili Samanta Stell, Sandro Vešligaj i David Kumpare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi jesenski koncert klasične glazbe održan je u crkvi sv. Franje ovoga vikenda, a nastupio je trio kvalitetnih, afirmiranih glazbenika u sastavu flautistica Samanta Stell, klavirist Sandro Vešligaj i klarinetist David Kumpare.

Oni su publiku u vrlo dobro popunjenoj crkvi sv. Franje proveli šetnjom kroz djela skladatelja iz različitih stilskih epoha.

Započelo je Saint-Saensovom "Tarantellom", op. 6 za flautu, klarinet i klavir. Nakon zahtjevnog i naglašeno melodijskog djela ovog poznatog francuskog skladatelja, uslijedila je skladba

J. E. Barata "Chant slave" za klarinet i klavir, također francuskog skladatelja, te potom "Piece en sol mineur" za klarinet i klavir.

Nakon toga ovi su talentirani glazbenici, poznati i kao solisti te kao glazbeni pedagozi odsvirali Mouquetov "La flute de pan", op. 15 za flautu i klavir, sa stavcima "Pan et les Bergers", "Pan et les Oiseaux" i "Pan et les Nymphes", a završetak je bio u znaku neoklasicizma, odnosno postromantizma uz Šostakoviča i njegova "Četiri valcera za flautu, klarinet i klavir". To djelo sadrži stavke "Proljetni valcer", "Šaljivi valcer", "Valcer" i "Šarmantni valcer", gdje su djelomično vidljivi i snažni kontrasti koji su obilježili stvaralaštvo ovoga ruskog kompozitora.

Svi navedeni glazbenici ističu se svojim predanim, nadahnutim nastupima, kao i uvježbanošću, odnjegovanom muzikalnošću, za što su u više navrata dobili nagrade i priznanja. Inače, Vešligaj i Kumpare ljetos su zajedno nastupili u crkvi svetog Franje, te potom u izložbenom prostoru Arene u sastavu festivala "Poluotok radosti".

Za svoj su nastup nagrađeni ovacijama zadovoljne publike. (V. B.)



Podijeli: Facebook Twiter