Nastupili pijanisti Vladimir Mlinarić i Jakša Zlatar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznimno muziciranje dvojice vrlo kvalitetnih pijanista predstavljeno je publici u srijedu navečer u crkvi sv. Franje u sklopu 18. festivala komorne glazbe Pulski umjetnici Puli. Vladimir Mlinarić i Jakša Zlatar, pijanisti s međunarodnom reputacijom priredili su zbilja kvalitetan koncert gdje je došla do izražaja njihova besprijekorna izvedbena tehnika te odnjegovani glazbeni stil.

Započelo je Ravelovom skladbom "Moja majka guska". Čarobnu fantaziju u pet stavaka, na nekoliko dječjih priča, Ravel je najprije skladao za klavir četveroručno, a potom preradio za orkestar. Orkestralno djelo ima pet stavaka: "Pavana za ljepoticu u zaspanoj šumi", "Palčić", "Laideronnette, kraljica pagoda", "Susret ljepotice i zvijeri" i "Začarani vrt".

Prvi stavak dočarava atmosferu nestvarnosti bajke. U drugom stavku naglašena je tužna melodija koja prikazuje Palčićevo probijanje kroz gustu šumu. Nešto jača je melodijska linija u trećem stavku, dok je u četvrtom stavku ljepota djevojke prikazana nježnim valcerom. U strastvenijim je tonovima završni stavak.

Nakon toga uslijedio je Debussyjev "Petite Suite". Zajedno s Mauriceom Ravelom, smatra se jednim od najistaknutijih impresionista. Njegova glazba je značajna zbog njezine osjetilne komponente, a definirala je prijelaz između glazbe kasnoga romantizma i modernističke glazbe 20. stoljeća. Tu je također došla do izražaja uvježbanost i uigranost ovih glazbenika, što je potom pak kulminiralo u Rahmanjinovim "Six pieces" - Barcarolle, Scherzo, Theme Russe, Waltz, Romance i Slava.

Rahmanjinova glazba prožeta je elegičnim akcentima koji katkad prelaze u izrazitu melankoliju. Najpoznatija su mu klavirska djela, oblikovana pod utjecajem Liszta i Chopina.

Tako odabran repertoar pokazao je talent i nadarenost pijanista, dobitnika brojnih nagrada i priznanja. Vladimir Mlinarić, Puljanin s ljubljanskom adresom, od 2002. godine profesor je klavira na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a stručna ga kritika ocjenjuje kao profinjenog interpreta koji u sebi udružuje akademizam i slobodnu fantaziju.

Jakša Zlatar diplomirao je i magistrirao klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi čuvenog Ladislava Šabana, a diplomirao je i psihologiju i sociologiju. Autor je više knjiga iz metodike klavira i povijesti pijanizma te umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih, u čijoj se organizaciji održava ovaj festival.

Manifestaciju podupire Upravni odjel za kulturu grada Pule. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter