Nastup pijanista Zoltana Petera u Medulinu

Zoltan Peter u Medulinu
Zoltan Peter u Medulinu

U medulinskoj crkvi svete Agneze nastupio je pijanist Zoltan Peter na koncertu koji je organizirala medulinska Turistička zajednica.Ovaj iskusni glazbenik mađarskog porijekla rođen je u Vojvodini, srednju glazbenu školu završio je u razredu Márije Székely u Subotici, a visokoškolski studij u Novom Sadu na Muzičkoj akademiji u majstorskom razredu Arbo Valdme. Diplomirao je u Ljubljani na Muzičkoj akademiji.

Program medulinskog koncerta bio je satkan od djela  Mozarta, Debussyja i Rahmanjinova. Peter je izveo  Mozartovu Sonatu u A-duru, K.331 "Alla Turca", dok je iz Debussyjevog opusa odabrao pet skladbi među kojima su bile "Mjesečina" ("Clair de lune") i "Arabesque". Na koncertnom programu bilo je i sedam  Rahmanjinovih skladbi (Étude - Tableaux u es-molu, op.39, br.5; Étude - Tableaux u f-molu, op.39, br.1; Moment musical u h-molu, op.16, br.2; Preludij u g-molu, op.23, br.5; Preludij u h-molu, op.32, br.10 i Moment musical u e-molu, op.16, br.4).

Još kao student Zoltan Peter je nastupao kao solist Slovenske filharmonije te s Mariborskom filharmonijom. Bio je koncertni solist i komorni partner mnogobrojnih svjetskih glazbenika kao što su Violeta Smailović, Matjaž Drevenšek, Mirjam Kalin, Claude Delangle, Claudi Arimany, Ciril Škerjanc, Lidija Horvat Dunjko, Stjepan Hauser i drugih pa je nastupao u Sloveniji i većim glazbenim središtima bivše Jugoslavije. Gostovao je i u Mađarskoj, Njemačkoj, bivšem Sovjetskom Savezu, Italiji, Švicarskoj te na nekoliko festivala suvremenih autora u Zagrebu, Novom Sadu, Herceg Novom i Opatiji.

Svirao je pod dirigentskom palicom slavnih dirigenata kao što su Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović i dr., a objavio je i više CD-ova. Godine 2007. ljubljanski univerzitet i muzička akademija dodjeljuju mu zvanje docenta. Osim koncertne aktivnosti, značajna je njegova pedagoška djelatnost, vodio je više seminara za studente pijaniste i profesore (nastavnike), te klavirsku pratnju u Sloveniji i u inozemstvu. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter