Nastojimo ne opterećivati, već poticati na razmišljanje


U subotu u 21 sat besplatni koncert na kojem će promovirati drugi album "Stvarnost između reklama" održat će na Kaštelu osmeročlani pulsko-zagrebački Radio Aktiv. Sredinom listopada 2012. objavili su prvijenac "Grije nas isto sunce" u izdanju Aquarius Recordsa i Spone, a iduće godine nominirani su za Porina u kategoriji Novi izvođač godine.

Sada je konačno došao red i za drugi album koji su objavili za iste diskografe, a što on donosi ispričali su nam članovi benda kojeg čine Brane, Korado, Vita, Tafra, Aleks, Tihi, Borna i Kiki. Prije Radio Aktiva nastupit će We Stand United, pobjednici ovogodišnjeg Labinskog festivala bendova.

- Kako je bilo raditi na drugom albumu, pretpostavljam da ste ovaj put krenuli s puno više samopouzdanja? Ovaj put ipak niste morali prolaziti natjecanja kao pred tri godine.

- Korado: Raditi na drugom albumu je bilo istovremeno i zabavno i zahtjevno. Nešto samopouzdanja i iskustva kojeg smo stekli dosad pomoglo nam je da ideje realiziramo onako kako smo ih zamislili, ali s druge strane – bilo je tu i dosta nedoumica oko toga kako bismo htjeli zazvučati, što bismo htjeli "isfurati", hoćemo li opravdati (svoja i tuđa) očekivanja itd. Što se tiče natjecanja od prije tri godine, nije da smo ih morali ni tad prolaziti i nisu natjecanja ništa posebno utjecala na naš rad, već su nam eventualno pomogla da za nas čuje nešto veći broj slušatelja i ljudi iz struke.

- Vita: Zaista smo uživali raditi na albumu, no dosta smo se brinuli kako će to ispasti. Zapravo, najviše nas je brinulo hoćemo li uspjeti napraviti album koji je bolji od prijašnjeg. Možda je baš to iskustvo, stečeno za vrijeme snimanja prvog albuma, pomoglo da izbjegnemo neke greške. S obzirom da smo opet surađivali s mladim zagrebačkim producentom Markom Mrakovčićem, dosta vremena smo uštedjeli na upoznavanju. Mi smo znali način na koji on radi i zato smo opet rado s njime radili, a on je znao zvuk kakav mi želimo dobiti, makar okvirno.

- Brane: Samopouzdanja nikad dovoljno, mislim da ga je bilo više na snimanju prvog albuma, budući da je izazov ovoga puta bio veći. Kreativni proces je kao i uvijek bio istovremeno iscrpljujući i ispunjavajući, ali je upravo u tome draž, i time je zadovoljstvo napravljenim u konačnici veće.

- Tko je ovaj put bio zadužen za pisanje tekstova, a tko glazbe?

- Korado: Kako to obično kod nas biva, osoba koja napiše tekst, odgovorna je i za glazbu – i obratno – a na ovom albumu je ulogu glavnog autora preuzeo Brane.

- Brane: Iako sam gotovo sve pjesme napisao sam, posebno mi je drago da smo prvi puta Korado i ja zajednički radili na njegovoj pjesmi, te se nadam da će u budućnosti takvih pjesama biti više.

- Koliko sam uspio čuti, zadržali ste stil i više-manje teme tekstova na novom albumu. Je li u pitanju nedostatak inspiracije ili baš suprotno – još niste iscrpili teme o kojima govorite još od prvog albuma?

- Brane: Ne znam koliko ste uspjeli čuti! (smijeh). Mislim da se novi album u mnogočemu razlikuje od prvog, a da su mu zajednički nazivnik uglavnom neke naše prepoznatljive karakteristike. Inspiracije nikada ne nedostaje, i uvijek nastojimo nalaziti nove načine za izraziti osjećaje i razmišljanja, ispričati priču, te obogatiti naš zvuk u tekstualnom i glazbenom smislu.(Mladen RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter