Nastavnici zbog zaštite traže status službene osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon drugog fizičkog napada koji se u svega dva tjedna dogodio u hrvatskim školama, u prvom je slučaju roditelj izudarao učiteljicu i ravnatelja, a u drugom bijesni je otac nasrnuo na nastavnicu i pri tome napao i njenu djecu, udruga Nastavnici organizirano pokrenula je akciju "Dosta je! Stop nasilju nad učiteljima". Od Vlade traže hitno upućivanje u saborsku proceduru zakona ili izmjene zakona kojom će prosvjetni djelatnici u Hrvatskoj – učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi, ravnatelji i svi ostali koji rade u školama – u svrhu zaštite, dobiti status službene osobe čime bi fizički napad ili ometanje u obavljanju posla imali ekvivalentne zakonske posljedice onima kod napada na policajca ili sudskog službenika.

Traže ostavku ministra Željka Jovanović jer smatraju da je svojim ponašanjem doprinio omalovažavanju struke. Reforme obrazovnog sustava su nužne, ističu u Udruzi, kako bi se uveo red u razrede, ali i u sustav ocjenjivanja i upisa, što je bio izravan povod za oba nasilna događaja u protekla dva tjedna.

Osim zahtjeva upućenom Vladi, pozvali su sve škole, nastavnike i ostale prosvjetne djelatnike kao i sindikate da 2. rujna, prvog dana redovne nastave održe jednodnevni štrajk upozorenja. Od sindikata traže da svojom infrastrukturom, logistikom i organizacijom potpomognu ovaj štrajk te da sve škole u Hrvatskoj do početka nastave, dakle tokom cijelog ljeta, na svojim web stranicama, oglasnim pločama i ulaznim vratima plakatima, obavijestima i posterima skrenu pažnju na sve žešće i sve češće nasilje koje se događa u hrvatskim školama. (M. JERIN)

Jovanović: Tražit ću zakonske izmjene

Jovanović je došao u Vrgorac izraziti žaljenje napadnutoj učiteljici. Drži da su neodgovorni roditelji najveći problem hrvatskog školstva. Najavio je da će tražiti zakonske izmjene po kojima bi napad na nastavnike bio jednak napadu na policajca.


Podijeli: Facebook Twiter