Nastavnici traže dozvolu da nasilnike udalje sa sata

Nekim je nastavnicima narušeno zdravlje, odlaze psihijatrima (Arhiva)
Nekim je nastavnicima narušeno zdravlje, odlaze psihijatrima (Arhiva)

U dva mjeseca koliko traje peticija udruge Nastavnici organizirano, kojom od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta traži uvođenje strožih odgojnih mjera za učenike osnovnih škola pa i mogućnost suspenzije s nastave, prikupljeno je više od 6.500 potpisa iz brojnih škola, tako i iz onih iz Istre.

Kako pojašnjavaju nastavnici koji su pokrenuli peticiju, udaljavanje učenika iz razreda ne bi značilo da će se djeca bez kontrole puštati na hodnik. U školu bi se pozivali roditelji da dođu po dijete, a istovremeno bi s njime radio ekspertni tim psihologa, pedagoga ili defektologa, naravno, škole bi se time trebale bolje ekipirati stručnjacima, a što je također zadaća ministarstva.

- Neposredan povod za ovu akciju su sve učestalije vijesti o ekscesnom ponašanju kojim se ometa obrazovanje drugih učenika, pri čemu sustav uopće ne predviđa načine njegovog suzbijanja, ističe predsjednik Udruge Dalibor Perković. Napominje da sustav suspenzije imaju SAD i skandinavske zemlje.

Peticija "Dajmo prava i dobrim učenicima, a ne samo izgrednicima" upravo je uručena nadležnim vlastima od kojih traže uspostavljanje sustava učinkovitijih pedagoških mjera koje će pomoći vraćanju reda u hrvatske odgojno-obrazovne ustanove. Iz Ministarstva im je obećan skorašnji sastanak.

- Izbaciti učenika iz razreda je na određen način priznanje vlastitog poraza i to niti jedan nastavnik neće napraviti ako zaista ne mora. Učenik koji kvari ozračje u razredu, koji psuje, prijeti pa čak i fizički napada nastavnika i/ili ostale učenike ne bi trebao ostati sjediti u razredu, ističe Željko Stipić, predsjednik ovog sindikata.

- Teško je uopće zamisliti što sve prolazi nastavnik koji je bio žrtva takvog učenika, a koji i dalje, bez ikakvih sankcija, sjedi u razredu. Nekim nastavnicima je zbog svega proživljenog narušeno zdravlje, pod medikamentima su, odlaze psihijatrima. Na učenike se uvijek gleda kao na slabiju stranu koju treba zaštititi bez obzira na sve. Mi, nastavnici, izravne smo žrtve takvog općeprihvaćenog stajališta, a cijelo to vrijeme prosvjetne vlasti se prema ovom problemu ponašaju krajnje nezainteresirano, najviše zato što se ne žele zamjeriti roditeljima, napominje Stipić te dodaje da mjera isključenja u svakom slučaju treba biti posljednja kojoj se pribjegava. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter