Nastavnici na ledu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cinjenica da u školskim klupama svake godine sjedi sve manje školaraca, što je posljedica negativnog demografskog trenda, ugrozit ce do tisucu uciteljskih i nastavnickih radnih mjesta po generaciji. Tvrde to vec neko vrijeme školski sindikati, a da su u pravu, pokazuje i novo izvješce Državnog zavoda za statistiku.

Ove je školske godine u prvi razred osnovne škole upisano cak 90 školskih razreda manje nego lani, izracunali su u Hrvatskom školskom sindikatu Preporod, gdje se pribojavaju da bi se stotine i stotine ucitelja i nastavnika mogle pokazati nepotrebnima.

- Manjak ucenika rezultira viškom ucitelja, i prije ili kasnije susrest cemo se s tehnološkim viškovima u školama, osim ako prosvjetna vlast ne iskoristi ovakvu situaciju u korist podizanja kvalitete školstva, kaže Željko Stipic, predsjednik Preporoda.

Iako je vec ove godine u školama bilo 90 razrednih odjela manje, vlasti nisu pokazale razumijevanje za negativan trend u školama, vec su - tvrde u sindikatu - bile krajnje rigorozne u odobravanju broja razrednih odjela po školama. Manji broj djece, naime, mogao bi znaciti povišenje pedagoškog standarda u smislu manjeg broja ucenika po razrednom odjelu, pa bi se u razredima s prosjekom od 18 do 20 djece moglo daleko kvalitetnije raditi.

- Iako su ravnatelji vapili da im ne ukidaju razrede i da škole, unatoc manjem broju daka, zadrže broj razrednih odjela, prosvjetne vlasti bile su neumoljive. Nikad se dosad nisu tako rigorozno postavljale. Objašnjenje je svugdje bilo - štednja, kaže Stipic.

Problem viška nastavnika ove godine riješen je u suradnji s uredima državne uprave, cime je spašeno na desetke radnih mjesta. No, isti ce se problem pojaviti i iduce jeseni, a na ledu se nece naci samo nastavnici, vec i nenastavno osoblje, upozoravaju sindikalci.


Podijeli: Facebook Twiter