Nastavnici mogu biti ogorčeni samo na sindikalce

Željko Jovanović (N. LAZAREVIĆ)
Željko Jovanović (N. LAZAREVIĆ)

Razgovaramo s ministrom obrazovanja znanosti i spporta dr. Željkom Jovanovićem. 
- Danas počinje škola, koja je vaša poruka djeci?
- Dragi učenici, ne dozvolite nikome da ugasi vašu radoznalost i kreativnost, uživajte u školi, učite za život, a ne za ocjenu. Ovo je vrijeme znanja, znanje je moć, želim vam da budete što moćniji! Roditelji, učitelji i nastavnici, dječje glave nisu posude koje treba ispuniti, već vatra koju treba rasplamsati! Imajte to uvijek na umu. Po zadnjoj anketi samo pet posto djece voli ići u školu, naš je zajednički zadatak da to što prije promijenimo!

- Uz koje novosti iz vašeg mandata učenici sjedaju u klupe, osim što će na polugodištu biti rasterećeni ocjena?
- Hrvatska ne može postati društvo znanja preko noći, ali je naš cilj da 2015. godine, na kraju našeg prvog mandata, možemo reći da je hrvatsko društvo više utemeljeno na znanju i da je Hrvatska postala država jednakih šansi za sve. Bez obzira na dežurne kritičare koji imaju zadatak osporavati svaku moju odluku, već početak nove školske godine pokazat će niz promjena i novosti. Odluka koju ističete rasteretit će učitelje i nastavnike, da bi mogli više pozornosti posvetiti nastavnome programu. Njome se ne ukidaju ocjene, već se traži konstantno praćenje rada učenika tijekom cijele školske godine.

- Dobro, a druge novosti?
- Najveća je odluka u 2012., teška 110 milijuna kuna, ona kojom se osigurava državno sufinanciranje međumjesnog prijevoza srednjoškolaca i koja će donijeti olakšanje za 80.000 srednjoškolaca i njihove roditelje. Uz odluku o besplatnom studiranju za sve redovite studente, to smatram najvećim uspjehom svog dosadašnjeg ministarskog staža.

- Profesori u novu školsku godinu ulaze nezadovoljni i ogorčeni: kakve rezultate referenduma očekujete, s obzirom da se već smatra da je to svojevrsni referendum protiv ove Vlade?
- Učitelji i nastavnici mogu biti ogorčeni samo na svoje sindikalne čelnike, koji su tvrdoglavo zastupali svoje stavove na štetu učitelja i nastavnika. Pod punom odgovornošću tvrdim da su izmjene TKU-a takve da bi učitelji i nastavnici u odnosu na sve ostale u državnoj i javnoj upravi bili jedini koji bi profitirali tim izmjenama i kojima bi plaće rasle, a tzv. uredba 3, 5, 7, 9 bila bi napokon usklađena sa zakonom. Nadam se da će i na referendumu pokazati što misle o prijedlogu Vlade i podržati ga, jer tako podržavaju rast svojih plaća!

- Je li ukidanje 3, 5, 7, 9 dodatka na staž bilo zakonito? Sindikati tvrde da nije. I što je sljedeće čega će se profesori morati odreći?
- Uredbu 3, 5, 7, 9 donijela je Račanova Vlada, ne bi li tijekom 2003. i 2004. ispravila neke pogreške kod utvrđivanja visine plaće prosvjetara. Ona je prestala važiti 2005. godine, a čelnici sindikata obrazovne vertikale nisu se potrudili sedam godina riješiti to zakonski. Neka sada Laktašić i Mihalinec objasne svom članstvu zašto su bili protiv mog prijedloga da se taj dodatak, po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisno o godinama radnog staža, ozakoni izmjenama TKU-a, koje su oni odbili i na taj način su upravo njih dvojica zaslužni da je učiteljima i nastavnicima s najvećim stažem umanjena plaća i za 800 kuna. Baš njih briga, jer njihova sindikalna plaća je ostala ista.

Uredba je bila spremna za uvrštenje na dnevni red Vlade. Na taj način bi to pitanje bilo riješeno za sva vremena i nikakvo smanjenje ne bi se dogodilo ni danas, ni sutra ni prekosutra. Dapače, plaće bi rasle s 1. rujnom 2012. za 4, 8 ili 10 posto svim zaposlenicima osnovnih škola, a s 1. siječnjem 2013. još za 2,3 posto povećale bi se sve plaće u obrazovanju i znanosti! Dodam li tome ponovno da bi se ozakonila i tzv. uredba 3, 5, 7, 9, jasno je koliku su štetu učiteljima i nastavnicima nanijeli Laktašić i Mihalinec. (Razgovarala Tihana TOMIČIĆ)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter